Náci kém lehetett Errol Flynn, a legendás Robin Hood

Írta: Múlt-kor - Rovat: Hírek - lapszemle

A legtöbben Robin Hood legendás szerepe miatt emlékezünk az ausztrál színészlegendára. A CIA titkosítás alól nemrég feloldott aktái szerint azonban Flynn titokban a náciknak kémkedett, és információi alapján több száz embert ölhettek meg.

Forrás: Múlt-kor

 

 

A hollywoodi legenda titokban náci kém volt, és 1938-ban, amikor a főszereplésével készített legendás Robin Hood-filmet bemutatták, Berchtesgadenben titokban találkozott Adolf Hitlerrel is. A megdöbbentő kijelentéssel a férfi életrajzírója, Charles Higham állt elő, aki szerint a színész kémtevékenysége több száz ember halálát okozta.

A feltételezés hatalmas megdöbbenést és felháborodást váltott ki, főként azért, mert Flynn szülőhelyén, Ausztráliában idén ünnepségsorozatot rendeztek a férfi születésének 100. évfordulója alkalmából, amelyen lánya, Rory, és unokája, Sean is részt vesznek. Higham azonban határozott: szerinte nincs mit ünnepelni, hiszen a színész nemcsak náci szimpatizáns volt, hanem aktív ügynökként tevékenykedhetett.

Nézeteinek először 1934-ben adott nyilvánosan hangot, és ismerősei számára később is nyilvánvaló volt, hogy szimpatizál a náci tömeggyilkosságokkal és a hitleri ideológiával. Higham szerint a magyarázat Flynn ifjúkorában keresendő: a férfi ugyanis egy antiszemita, ír katolikus családban nőtt fel Tasmániában, ahol a rasszizmus mindennapos volt. Az 1930-as években aztán Hermann Erben, náci ideológus hívévé vált, akivel többször találkozott személyesen is.

A CIA szigorúan titkos aktáiban Higham egy 1934-es levelet is fellelt, amelyben Flynn egy „nyálkás zsidóról” panaszkodott Erbennek, aki megpróbálta becsapni őt. Szerinte ideje lenne, hogy Hitler náluk is „megtanítsa a zsidókat egy-két dologra”. 1937-ben Erben, aki aztán a második világháború során a mexikói német hírszerzést vezette, Flynnel Spanyolországba ment, ahol a színész filmjének bemutatóján információt gyűjtöttek azokról a németekről, akik a Thaelmann különítményben harcoltak Franco ellen. Higham szerint Erben és Errol információi a Gestapóhoz kerültek, s ennek segítségével hurcolták koncentrációs táborokba a német különítményesek családtagjait.

Más történészek szerint azonban hibás azt feltételezni, hogy Flynn náci kém volt. Bár a férfi múltja valóban kétes, nem dolgozott kémként, Spanyolországba pedig csak a kalandvágy miatt utazhatott. Korábban az a feltételezés is felmerült, hogy Flynn a világháború során a brit hírszerzésnek ajánlotta fel segítségét – ez azonban nem zárja ki, hogy a náciknak is dolgozott.
 

[popup][/popup]