Madoff beletörődött a 150 éves büntetésbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ira Sorkin, a befektetők ezreit évtizedeken át becsapó, most 71 éves Madoff ügyvédje nem közölte csütörtökön, miért döntöttek így.
 

Forrás: MTI

 

 

Bernard Madoff, az 50 milliárd dolláros Wall Street-i csalássorozatot végrehajtó volt amerikai befektető nem fellebbez a rá kiszabott 150 évi börtönbüntetés ellen.
“Nem fellebbezünk, így döntöttünk, és nincs több mondanivalónk” – tájékoztatta az újságírókat az ügyvéd.

A szupercsalót – aki márciusban az ellene felhozott mind a 11 vádpontban, egyebek között kötvénycsalásban, három rendbeli pénzmosásban és hamis tanúzásban bűnösnek vallotta magát – múlt héten New Yorkban ítélték 150 évi szabadságvesztésre. Elvben fellebbezést nyújthatott volna be egy szövetségi kerületi fellebbviteli bíróságon, de nem élt ezzel a jogával.

Ez volt a legnagyobb olyan büntetés, amelyet az Egyesült Államokban, az utóbbi években úgynevezett fehérgalléros bűnözőre kiszabtak. Az ügyészség szerint Madoff 65 milliárd dolláros csalást hajtott végre, ügyvédei szerint azonban ez az adat túlzó. Madoff maga 50 milliárdot vallott be.

Az egykor nagy tekintélyű üzletembert, a Nasdaq elektronikus tőzsde volt igazgatóját március 12-én zárták előzetesbe egy manhattani börtönbe, és most is ott várja, hogy kijelöljék, hol kell eltöltenie élete hátralevő részét. A szövetségi börtönhatóság még nem döntött Madoff elhelyezéséről, valószínűleg egy közepes biztonsági fokozatú létesítménybe kerül, drogkereskedők és gengszterek közé.

A Wall Street legnagyobb csalása ügyében Madoffon kívül eddig egyetlen személy, az egykori befektető könyvelője, David G. Friehling ellen emeltek vádat értékpapírcsalás miatt. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azonban tíz további személy ellen folytat vizsgálatot, akik ellen szintén vádat emelhetnek.

Madoffot a börtönbüntetés mellett megfosztották minden vagyonától, elkobozták luxusingatlanait, jachtját és ingóságait. Felesége, Ruth Madoff ellen, aki a napokban kapta vissza útlevelét, valószínűleg nem indítanak eljárást, megtarthatott 2,5 millió dollárt, a házaspár 7 millió dolláros közös luxuslakását azonban lefoglalták.
 

[popup][/popup]