150 milliárd dollár kártérítés jár még a holokausztból

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Negyvenhat ország támogatásával létrejön egy új intézmény a második világháborús jóvátételre.
 

Forrás: ATV

 

 

A szervezet a nácik által elrabolt tárgyakat juttatná vissza jogos tulajdonosuknak, vagy azok családjának. Az Európai Unió közös nyilatkozatban ígért segítséget ehhez a hét elején.

A szervezet feladata persze nem könnyű, a nácik által a háborúban eltulajdonított műtárgyak és ingatlanok értékét ugyanis nehéz meghatározni. Sok esetben a zsidóknak nevetséges összegért kellett eladniuk vagyontárgyaikat a náciknak, hogy biztosíthassák mindennapi megélhetésüket. További nehézséget jelent a korábbi tulajdonjog bizonyítása, de egyes vagyontárgyak esetében azt is nehéz lekövetni, hogy hova kerültek a háború után.

Az Egyesült Államok küldöttségének vezetője szerint az európai zsidóság összvagyona 1939-ben 15 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeg lehetett, ami mára valószínűleg már a tízszeresét érné. Azt is hozzátette, hogy az eddig visszaszolgáltatott tárgyak és ingatlanok értéke ennek a közelébe sem ér.

„Most először a történelemben a túlélők társadalmi szükségletei is nemzetközileg napirendre kerülhetnek.” – jelentette ki Stuart Eizenstat a küldöttség vezetője.

A jelenlegi megegyezés lényege, hogy az országok leltárt készítenek a bizonyíthatóan elrabolt tárgyakról, vagy eltulajdonított ingatlanokról, és a gyanús eseteket a világ elé tárják.

„Megvitattuk, hogyan is biztosíthatnánk azon családok jogait, akiket érintett a holokauszt. Szeretném hangsúlyozni, hogy az igazságosság egy egyetemes érték, aminek felül kell állnia a politikán.” – mondta Jan Fischer, a cseh miniszterelnök.
 

[popup][/popup]