Szent Edith Stein mellszobra a Walhallában

Írta: Magyar Kurír - Rovat: Hírek - lapszemle

Szent Terézia Benedikta kármelita szerzetesnő – Edith Stein – mellszobrát helyezik el június 25-én, csütörtökön a hírnév templomában, a Regensburg melletti Walhallában.
 

Forrás: Magyar Kurír

 

 

A nagy filozófus és pedagógus személyében olyan ember kerül a német hősök csarnokába, aki bátorságát már 1933-ban bizonyította, amikor XI. Piusz pápát arra kérte, hogy lépjen fel az egyre erősödő nácizmussal szemben – emlékeztetett Siegfried Schneider, a bajor állami kancellária vezetője egy június 23-i sajtótájékoztatón.

A zsidó származású Edith Stein 1891-ben született Wroclawban. Edmund Husserlnél végezte filozófiai tanulmányait. 1922-ben tért át a katolikus hitre, majd 11 évvel később Keresztről nevezett Teréz Benedikta néven belépett a kölni Kármelbe. 1942-ben a nácik letartóztatták, és augusztus 9-én az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban meggyilkolták. II. János Pál pápa 1998. október 11-én vértanúként szentté avatta Rómában, 1999-ben pedig Svéd Szent Brigittával és Sziénai Szent Katalinnal együtt Európa társvédőszentjévé nyilvánította.

A bajor kabinet 2006-ban határozta el, hogy Edith Stein mellszobrát elhelyezik a német történelem nagyjainak emlékcsarnokában, amelyet 1842-ben I. Lajos király avatott fel. Az épületet a bajor uralkodó megbízásából Leo von Klenze tervezte. A klasszicista stílusban készült, ókori görög templomot imitáló épületben, amelynek nevét a germán mitológiából vették, jelenleg 128 mellszobor és 65 emléktábla örökíti meg a német történelem 193 jelentős személyiségét, művészeket, politikusokat, tudósokat és uralkodókat.

[popup][/popup]