A tolerancia fesztiválja – egy hét zsidó kultúra

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Filharmonikus Zenekar Riccardo Muti karmesterrel koncertezik Budapesten az idei Zsidó Nyári Fesztiválon, melyet augusztus 30. és szeptember 7. között rendeznek meg a tolerancia jegyében. Több művész a különböző kultúrák találkozásából született alkotásokkal lép színpadra.
 

Forrás: Népszabadság

 

 

A fesztivált azért hozták létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy megmutassák a zsidó kultúra sokszínűségét, és ezért adnak teret évről évre több tucat hazai és néhány külföldi művésznek olyan helyszíneken, mint a Dohány utcai zsinagóga, az Uránia filmszínház, a Magyar Zsidó Múzeum vagy a nemrég újra megnyitott Rumbach utcai zsinagóga.

Az egyik idei külföldi vendég az Izraeli Filharmonikus Zenekar, amely Riccardo Muti karmesterrel koncertezik szeptember 7-én az épp 150 éve megnyitott Dohány utcai zsinagógában.

Hogy felhívják a figyelmet a tolerancia fontosságára, szeptember 6-án ingyenes koncertet szerveznek a Syma csarnokba: ezen a Király testvérek, Linda, Viktor és Benjámin lépnek színpadra. Ugyanebben a szellemben kultúrákat, egész pontosan spanyol, bolgár és török szefárd dalokat gyúrt egy műsorrá Palya Bea, kilenc nép nyelvén énekel Bíró Eszter Nikola Parov kíséretével, Elsa Valle és Winand Gábor pedig a kubai-latin zenét keverik szefárd dallamokkal koncertjükön.

Nem maradnak el a hagyományos programok sem, mint például a Kántorkoncert. Rendeznek kiállítást Capa fotóiból, bemutatkozik egy kortárs izraeli festőművész, Hanna Fluk, a Gozsdu udvarban háromnapos könyves, kézműves vásár lesz utcabállal, a Bálint Ház és a Kino mozi pedig filmes programokkal várja a zsidó kultúrára kíváncsi közönséget.
 

[popup][/popup]