Netahnaju továbbra is kiáll a telepek építése mellett

Írta: Nol  - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy várakozás előzi meg az izraeli kormányfő vasárnapi beszédét, melytől a nyugati vezetők azt várják, hogy elkötelezi magát a két államos megoldás, azaz a palesztin állam létrejötte mellett. Erre azonban kicsi az esély. Legalább is nem úgy, ahogy Obama és társai várják.
 

Peresz ideiglenes határokat ajánl a palesztinoknak

 

Ideiglenes határok közötti palesztin állam megteremtését javasolta csütörtökön Simon Peresz izraeli államfő. A politikus Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főmegbízottal folytatott jeruzsálemi megbeszélésén tette kezdeményezését. Indítványa szerint a felek egyértelműen elköteleznék magukat, hogy e határok egy meghatározott idő után állandókká válnának. A Palesztin Hatóság máris elutasította a tervet. “Határozottan elutasítjuk Peresz javaslatát, amely a startmezőre állítana vissza bennünket” – mondta Nabíl Abu Rudeina, Mahmud Abbasz palesztin elnök szóvivője.

Javier Solana egyébként arra kérte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy nagy érdeklődéssel várt, vasárnapi beszédében fogadja el az önálló palesztin állam tervét, és jelentse be a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének befagyasztását.

“A legutóbbi közel-keleti fejlemények kedvező körülményeket teremtenek az izraeli-palesztin béketárgyalások újjáélesztéséhez, ha békestratégiáját felvázoló beszédében Netanjahu eltalálja a megfelelő hangot” – mondta az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője újságíróknak csütörtökön Jeruzsálemben, térségbeli körútja első állomásán.

Az előnyös feltételek között első helyen említette Barack Obama amerikai elnök egy héttel ezelőtti kairói beszédét, és utalt a libanoni választások hétfőn nyilvánosságra hozott eredményére is, amelyet Nyugaton biztató fejleménynek tartanak, mert a radikális, síita Hezbollahnak, amely mögött Irán áll, nem sikerült az áttörés, és alulmaradt a kormánykoalícióval szemben. Arról nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni, mi lesz majd az EU válasza, ha az izraeli miniszterelnök továbbra is kitér az önálló palesztin államiságon alapuló békemegállapodás elől.

Az izraeli Haarec napilap internetes kiadása szerint azonban Netanjahu a beszédben elkötelezi majd magát a palesztin állam létrehozása mellett, amennyiben az demilitarizált lesz, és a palesztinok elismerik Izraelt mint zsidó államot. Várhatóan Netanjahu kiáll a ciszjordániai zsidó telepek további építése mellett is. A telepek építésének befagyasztása Obama kifejezett kérése volt a kétoldalú találkozókon.

Larry Downing Barack Obama amerikai elnöknek nem kéne előfeltételeket szabnia a Hamasszal folytatott tárgyalásokhoz – közölte a radikális palesztin szervezet Damaszkuszban élő vezetője. Haled Mesaal a pánarab Asharq al-Awsat lapnak nyilatkozva azt mondta, Obama más hangon szól a Hamaszhoz, és reméli, hogy ez a gyakorlatban is más politikát jelent majd. Az Egyesült Államok és szövetségesei nem állnak szóba a Hamasszal, amíg a radikális szervezet el nem ismeri Izraelt, fel nem hagy az erőszakkal, és el nem fogadja az eddig született békemegállapodásokat. A Hamasszal való párbeszéd ugyanakkor azért sürgető, mert a gázai övezetben a radikális szervezet van hatalmon, és addig nem kezdődhet meg a januári izraeli offenzívában történt károk helyreállítása, amíg a Nyugat nem talál modus vivendit a Hamasszal. Január óta tulajdonképpen semmilyen, újjáépítéshez szükséges anyag nem jutott be az övezetbe az izraeli blokád miatt. “Obama azt mondta, hogy új fejezetet kezd és az irániakkal és a szíriaiakkal feltételek nélkül kezdi meg a párbeszédet. Akkor miért ragaszkodik a feltételekhez a Hamasz esetében?” – idézte a lap Mesaalt.

George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja egyébként csütörtökön Kairóban felszólította az arab országokat, hogy tegyenek jelentős és fontos lépéseket Izrael irányában a közel-keleti béke érdekében. A múlt héten Obama amerikai elnök a muszlimokhoz intézett beszédében kifejtette: a 2002-ben elfogadott kezdeményezés (mely felajánlja Izraelnek a teljes békét, amennyiben a zsidó állam visszavonul az 1967-es határok mögé) jó kezdet, de tovább kell lépni. Bátorította az arab vezetőket, hogy tegyenek többet, ne kényelmesedjenek el.
 

[popup][/popup]