Ezer bőrfejű a Hősök terén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megközelítőleg ezer fekete ruhás bőrfejű tart becsület napi megemlékezést a fővárosi Hősök terén szombat délután. A külföldi és magyarországi fiatalok Árpád-sávos zászlók alatt, katonai alakzatban emlékeznek a nyilasok 62 évvel ezelőtti kitörési kísérletére a várból.

A szélsőséges, szkinhead ifjak a nyilas uralom utolsó óráiban, 1945 februárjában a budai várban rekedt Szálasi-katonáknak a kitörését idézik fel. A megmozdulásra külföldi elvbarátaikat is meghívták.

“Hatvankét éve tart a nemzeti elnyomás, de mi büszkék vagyunk fajiságunkra” – mondták német, angol és magyar nyelven az “emlékezőknek” a szónokok.Az egyik szónok, Illés Zsolt a fekete bakancsos, fehér fűzős, magukat “patriótáknak” nevezőknek azt mondta: “Európa a globalizáció miatt ostrom alatt van, ezért egy választásunk lehet, a kitörés, és folytatni fogjuk harcunkat, a győzelem vagy a halál szellemiségében.

Egy másikuk, Tudós Tamás János szerint megbukott a bolsevizmus, meg fog bukni a liberalizmus is, és győzni fog az ő világnézetük, ami Isten, nemzet és a szociális gondolkodás szellemiségét képviseli. A rendezvényt a rendőrség kiemelt erőkkel biztosítja, a Hősök terét kordonokkal zárta körbe. A katonai alakzatban néhány korábbi a Kossuth téri tüntető is feltűnt.

Kronológia:

1945. február 11-én a budai várból több tízezernyi német és magyar katona kísérelt meg kitörni. Budapest ostromának végén Karl Pfeffer-Wildenbruch SS tábornok, a magyarországi SS-egységek főparancsnoka vezetésével 23 ezer német és 20 ezer magyar katona próbálta áttörni a szovjet Vörös Hadsereg Budapest köré vont ostromgyűrűjét, a Pilisben húzódó német-magyar vonalakat azonban alig pár százan érték el. A kitörésben részt vettek javarésze fogságba esett vagy meghalt. Összeállítás az e nap alkalmából korábban tartott rendezvényekről:

1997. február 15. – A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) emlékmenetet tartott, amelyen mintegy 150-en vonultak fel a Clark Ádám térről a budai Várig vezető útvonalon. A szónokok egyenként felsorolták a kitörésben rész vett alakulatokat és fegyveres csapatokat.

1998. február 14. – A “becsület napja” alkalmából a Magyar Nemzeti Arcvonal demonstrált a budavári Kapisztrán téren.

1999. február 13. – A Magyar Nemzeti Arcvonal rendezvényén a szervezet vezetője, Györkös István beszélt a budavári Kapisztrán téren. Este az angyalföldi Viking Klubban tartott összejövetelen verekedés tört ki a fiatalok és az őket igazoltató rendőrök között, nyolc személyt – köztük hat külföldit – előzetes letartóztatásba helyeztek.

2000-2002 között a Várban nem tartottak “becsület napi” megemlékezéseket, mert a területet egyéb kulturális rendezvények céljára foglalták le.

2003-ban hadtörténelmi rendezvénysorozatot tartottak.

2003. február 15. – A Kossuth téren egy időben tartott demonstrációt a 2001-ben bejegyzett, az ügyészség által korábban megszüntetni javasolt Vér és Becsület Kulturális Egyesület és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A Vér és Becsület a szovjet csapatok gyűrűjéből 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákra, a Mazsihisz a fasizmus áldozataira emlékezett, egyben tiltakozott a neonáci csoportok megjelenése ellen. Mindkét rendezvény békésen ért véget.

2004. február 14. – A Vér és Becsület Kulturális Egyesület a Hősök terén tartott megemlékezésén mintegy hatszázan vettek részt. A szónokok a II. világháborús Magyar Honvédség, a német Wehrmacht és az SS érdemeiről beszéltek az ismeretlen katona emlékművénél.

2005. február 12. – Mintegy ezren vettek részt Budapesten a Hősök terén – a Fővárosi Bíróság által első fokon 2004 decemberében, nem jogerősen feloszlatott – Vér és Becsület Kulturális Egyesület rendezvényén. A résztvevők megkoszorúzták az ismeretlen katona emlékműve elé elhelyezett fejfát, amelyen egy rohamsisak volt. A rendezvényen felszólalt egy németországi párt berlini vezetője is. Ugyanaznap a Magyar Nemzeti Szabadság Párt a Batthyány téri Duna-parti sétányon tartott rendezvényt, amelyen Ekrem Kemál György, a párt vezetője mondott beszédet.

2006. február 11. – Budapesten a Hősök terén a Fővárosi Ítélőtábla által 2005. október 27-én immár jogerősen betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesület egykori vezetője, Domokos Endre kezdeményezésére több száz fekete ruhába öltözött, bakancsos szimpatizáns Árpád-sávos zászlókkal tartott megemlékezést. A rendezvényen, a magyar felszólalókon kívül német, svéd és angol szónok is beszélt, a résztvevők közül is sokan érkeztek külföldről.

2007. február 3. – Másodszor rendeztek az 1945-ös kitörésben “elesett hősökre emlékezve” ún. Kitörés Emléktúrát egyes szervezetek a Budapest-Mány útvonalon.

(Forrás: MTI, Echo Tv)

[popup][/popup]