Zsidó táncházzal indul a nyári sorozat

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Június 10-én zsidó táncház nyitja a Pécsi Kulturális Központ nyári szabadtéri táncházsorozatát, melyen augusztus utolsó szerdájáig tizenkét féle népcsoport és nemzetiség tánclépéseit teheti magáévá a mozdulni vágyó közönség.

 

 
A hagyományosan a Színház téren este héttől zajló programsorozat első két rendezvényét – a POSZT, valamint a Sétatér Fesztivál miatt – a Barbakán bástya tövében, majd a Sétatéren tartják, 18 órai kezdettel. 24-én aztán helyreáll a nyári táncházak rendje: a muzsikusok és a táncmesterek minden szerdán héttől, a színház előtt várják az érdeklődőket.
 
A zsidó táncházban a talpalávalót a budapesti David Klezmer Quintet szolgáltatja, a mozdulatokat pedig Rudas Judittól lehet majd ellesni. Vezetésével a mai Izrael területére bevándorolt telepesek sokszínű, különböző országokból hozott táncfolklórja tárul ki a közönség előtt. A zsidó táncházat júniusban német és magyar estek követik, a folytatásban pedig főszerephez jut a balkáni népek kultúrája: a magyarországi és Dráván túli horvát táncoktól a szerb, makedón és bolgár lépéseken át egészen hellén földig vezet a zene- és mozdulatkaraván. Közben azonban nem maradnak ki a hazai cigányság, a moldvai csángók, s az északi népek, így az írek és skótok jellegzetes táncai sem.

 

[popup][/popup]