Kié a miénk?

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

“Magyarország a magyaroké” – ez a mai magyar közéletben nem ténymegállapítás, hanem jelszó. A jelszó feladatot jelent és igényt: legyen Magyarország a magyaroké! Mert most nem az.
 

Forrás: Népszabadság

 

 

Csak úgy lehet nem az, ha a magyarok túlnyomó része, aki most is magáénak érzi Magyarországot, nem magyar. Nemcsak a szélsőjobb véli úgy, hogy a magyarok többsége nem magyar, hanem a valamivel kevésbé szélső jobb is: “A vasárnapi népszavazást sokan népszámlálásnak minősítették, mondván, kiderül, hány magyar él még a Csonkaországban. Kiderült. Másfél millió… azok, akik igennel voksoltak a határon túli magyaroknak megadandó kettős állampolgárságra”. Ezt írta az orbánista hetilap vezércikke a 2004-es népszavazás után. Meg ezt: “A magyar népesség alapvetően a homo kádáricus alfajához tartozik. Erre a speciesre a tudósok szerint az alábbi tulajdonságok a jellemzők: gyáva, önző, irigy, lusta, kicsinyes, sunyi, hazudós.” (Demokrata, 2004. december 9.)

Kedves gyáva, lusta, önző, sunyi, hazudós olvasó, Te tipikus magyar! Ne hidd, hogy a nemzet jobbjai azt szeretnék, hogy a hazád a Tiéd legyen! Majd ha tipikusból igazi magyarrá válsz! Olyanná, mint a világ összes nem magyarja, aki a nációját a világ egyetlen szögletébe zárná be, egyetlen politikai irányzatra csonkolná le, ezért nemzetellenes veszélyforrást lát a pluralizmusban, nem ismer a nemzet (csonkjának) érdekénél fontosabbat, vagyis nem hisz semmilyen egyetemes, emberi értékben, jogban, igazságban.

Aki azt mondja, Magyarország a magyaroké, azt mondja, Románia a románoké, Szlovákia a szlovákoké stb. S aki ezt mondja, elárulja az összes magyart, aki egyenrangú polgárként akarja otthon érezni magát a szülőföldjén. De az ilyen magyar nem is magyar. A magyar magyar harcos irredenta: minden magyart egy hazába, ahol ő a gazda, a többi megtűrt. A magyar magyar pont olyan, mint a román román: minden románt egy hazába, ő a gazda, a többi megtűrt…

Bayer Zsolt egy román lapnak adott interjújában ki is fejtette, mennyivel jobb volt a magyargyűlölő Ceausescu Kádárnál! Igaz, hogy borzalmas diktatúrát menedzselt, enni sem volt mit, de legalább ápolta a nemzeti érzést! Ha minden rossz volt is, jó volt románnak lenni: gyűlölni a magyart!

Ha a jó magyar úgy gondolja, hogy Magyarország a magyaroké s egyáltalán nem a nem magyaroké, akkor mit gondol a világról? A Föld felületének 99,98 százalékán nem Magyarország van. Az mind a másé? Csak a másé? Nincs ahhoz nekünk valami jussunk, azon az alapon, hogy emberek vagyunk és a Föld a lakóhelyünk? Mi a viszonyunk a temérdek városhoz, alkotáshoz, történethez, hegyhez, tengerhez, eseményhez, munkához, gondolathoz, amiért évente sok millióan kimozdulunk, kinyúlunk az országunkból? És főleg: mi a viszonyunk a jövőnket meghatározó problémákhoz, melyeknek vagy globális megoldásuk van, vagy semmilyen?

Vagy megtermelik unokáink levegőjét Dél-Amerika őserdei, vagy megfullad. Ha Brazília csak a braziloké és kicsit sem a miénk, akkor az unokáinknak annyi! Persze Brazília sosem lehet úgy a miénk, mint azoké, akik ott élnek, adóznak, élvezik állampolgári jogaikat, belülről ismerik nyelvét és kultúráját, de valamelyest a miénk is kell hogy legyen. És csak úgy lehet Brazília a magyaroké – is, ha Magyarország a braziloké – is. Csak annyira miénk a világ, amennyire a világé a hazánk.
 

[popup][/popup]