Riadógyakorlat Izraelben

Írta: Hirado.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A helyi hatóságok tesztelik a rakétatámadások és természeti katasztrófák esetére kidolgozott vészforgatókönyveket.
 

 

Az öt napig tartó gyakorlaton egyebek között kipróbálják, hogy a zsidó állam mennyire készült fel a Libanonból, a Gázai övezetből vagy Iránból és Szíriából indított esetleges rakétatámadásokra – közölte az izraeli védelmi minisztérium szóvivője.

Kedden az egész országban bekapcsolják a légiriadót jelző szirénákat és a lakosságnak – egy képzeletbeli légitámadásra készülve – három percen belül el kell érnie az óvóhelyeket.

A riadógyakorlaton egyúttal a mentőszolgálatok felkészültségét is vizsgálják egy lehetséges földrengés vagy járvány esetére.

Az izraeli kormány is képzeletbeli válságtanácskozást fog tartani, amelyen a kabinet tagjainak döntéseket kell hozniuk a szimulált vészhelyzetek kezelésére.

Izraelben már harmadik alkalommal tartanak ilyen átfogó riadógyakorlatot a 2006 nyarán vívott libanoni háború óta, amelynek során Észak-Izraelben egymillióan voltak veszélyben az arab országból indított rakétatámadások miatt.

Néhány nappal ezelőtt az izraeli hadsereg is többnapos gyakorlatot tartott egy esetleges iráni és szíriai légitámadás elhárítására. 

[popup][/popup]