13 éves a legfiatalabb jazidi szexrabszolga

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy 17 éves lány beszámolt arról, hogy milyen körülmények között tartják fogságban a jazidi nőket az Iszlám Állam (IS, korábbi nevén ISIS) szélsőségesei – írja a Telegraph. A lányt augusztus 3-án rabolták el Észak-Irakban, mobilon adott interjút a La Repubblica tudósítójának, aki a szüleitől kapta meg a számát. 

Ahmad Al-Rubaye  AFP forras index

A fotó illusztráció. (fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP, forrás: index.hu)

A lány egyike azoknak a nőknek, akiket az Iszlám Állam harcosai Szindzsár városából raboltak el . A Szindzsár-hegységben most körülbelül 40 ezres jazidi kisebbség bujkál. Amikor az Iszlám Állam a város felett átvette az uralmat, rengeteg férfit megöltek. A helyzetet légi csapásokkal megoldani kívánó Egyesült Államok nemrég küldött 130 katonai tanácsadót a régióba, hogy közelről megvizsgálják a hónapok óta tartó humanitárius válságot.

Visszaadták a telefont

A nőrablásról (saját szavukkal: a szexrabszolgákról) a szélsőségesek a Twitteren maguk is beszámoltak. A 17 éves lány azt állítja, egyike a 40 még mindig fogva tartott lánynak, fogvatartói mindennap bántalmazzák őket. Azt mondta, egy Moszultól délre eső faluban tartják őket, és állandó szexuális erőszaknak vannak kitéve.

Szégyellem magamat azért, amit tesznek velem, egy részem meg akar halni, de közben reménykedem, hogy kiszabadulok, és újra megölelhetem a szüleimet.

– magyarázta a La Repubblica tudósítójának, hozzátéve, hogy fegyveres őrök vigyáznak rájuk, az ablakaikon rácsok vannak. Az újságíró mobilon érte el, a számot a lány szüleitől kapta meg, akik egy menekülttáborban élnek. Elmondta: először elvették a telefonjaikat, de később meggondolták magukat, és visszaadták, hogy elmondhassák a külvilágnak, hogy bánnak velük.

Kinevetnek minket, mert azt hiszik, legyőzhetetlenek. Azt mondták, mondjuk el részletesen a szüleinknek, mit tesznek velünk, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak. Szívtelenek, még a kisgyerekes anyáknak sem kegyelmeznek meg.

– mondta, és arra is kitért, hogy a foglyul ejtett lányok között van, aki még csak 13 éves. „Van olyan lány köztük, aki már meg sem szólal” – tette hozzá. Elmondta: az épület legfelső emeletén erőszakolják meg őket, három külön szobában, van, hogy naponta akár háromszor különböző férficsoportok.

Hadizsákmány vagytok, mint a kecskék

„Úgy bánnak velünk, mint a rabszolgákkal, megvernek és megfenyegetnek, ha ellenkezünk. Sokszor azt kívánom, bárcsak agyonvernének. Ha túlélem is, nem tudom, hogy fogom tudni kitörölni ezt a fejemből” – mondta. Az erőszaktevőkről annyit tudott elmondani, hogy vannak köztük szíriai harcosok és öregek is.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]