Agyagedény igazolta az ősi király nevét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi Olajfák hegyén ásatásokat végző régészek egy háromezer éves edény agyagból készült fogantyújára bukkantak, amelyen ősi héber írás olvasható. A lelet régebbi az összes írással ellátott tárgynál, amelyet a város területén korábban találtak.

Forrás: Múlt-kor

 

 

A vaskori fogantyúra a Menáhem nevet vésték, amely egy zsidó király neve volt, és mind mai napig népszerű név a zsidóság körében. A véseten egy majdnem teljesen ép betű, a héber nyelvben a “számára” szócskát jelző karakter is fennmaradt. Ez vélhetően arra utal, hogy az edény ajándék volt egy Menáhem nevű férfinak – mondta Ron Beeri, az Izraeli Régészeti Hatóság megbízásából végzett ásatások vezetője. Nincsenek arra vonatkozó jelek, hogy a szöveg magára a királyra utalna.

A névre és annak különböző változataira már egy 3500 éves egyiptomi edényen is rábukkantak, és maga a Biblia is említést tesz Menáhem Ben Gádiról, Izrael ősi királyáról. Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy egy Jeruzsálemben kiásott tárgy hordozza a nevet – jegyezte meg Beeri. Ez rendkívül fontos, mivel azt mutatja, hogy abban a korszakban valóban használták a Menáhem nevet. Most már nem csak a Biblia, hanem archeológiai lelet is bizonyítja – tette hozzá a szakember.

A felirat stílusát megvizsgálva a régész i.e. 900 környékére helyezte a lelet keletkezésének időpontját, arra a korszakra, amikor az első zsidó templomról tesz említést a szentírás. A fülhöz tartozó edény nem élte túl az azóta eltelt évezredeket, így lehetetlen megmondani, hogy mire használták. A rendelkezésre álló ismeretek szerint hasonló edényekben olajat és gabonát tartottak.

A régészeti kutatások színhelyéül szolgáló terepen eredetileg építési munkálatok zajlottak, egy lányiskola alapozásához kezdtek volna hozzá, amikor előkerültek az ősi kincsek.
 

[popup][/popup]