Éles szóváltás alakult ki Ausztriában az FPÖ-kampány körül

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zöldek hétfői állásfoglalása szerint az FPÖ egyenesen az antifasiszta konszenzust veszélyezteti Ausztriában
 

Forrás: Híradó

 

 

Élesen elítélte az osztrák kancellár az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét és uszítónak nevezve a párt egyik választási hirdetését, az FPÖ pedig választási “ámokfutásnak” nyilvánította a bírálatot.
   
Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöki tisztét is betöltő Werner Faymann a Der Standard című lap hétfői számának adott nyilatkozatában leginkább az FPÖ-nek az egyik bulvárlapban megjelent választási hirdetését – FPÖ-vétó Törökország és Izrael EU-csatlakozása ellen – bírálta. Izrael nem is uniós tagjelölt, kizárólag antiszemita előítéletek szításának céljával említik a szövegben – mondta Faymann a liberális napilapnak.

Heinz-Christian Strache “gyűlöletet prédikál” – nyilatkozta a kancellár. Utalt az FPÖ vitatott választási plakátjára is, amelynek feliratával – “A Nyugat a keresztényeké” – kapcsolatban ügyészségi vizsgálat folyik uszítás gyanújával. A politikusok feladata az emberek közti megértést elősegíteni, az FPÖ viszont szembefordítja őket egymással, ez tűrhetetlen – jelentette ki. Az FPÖ főtitkára, Harald Vilimsky válaszul “ámokfutásnak” nyilvánította az SPÖ részéről érkezett bírálatot, amellyel szerinte csak saját szavazói bázisát akarja mozgósítani az SPÖ. Az antiszemita indíttatás vádját azzal hárította el: “Izrael 2002 óta újra és újra hangot adott kívánságának, hogy az EU tagja legyen”.
  
A miniszterelnök mellett mások is felemelték a szavukat az FPÖ szlogenjei ellen. Nevek említése nélkül ugyan, de Michael Spindelegger külügyminiszter is bírálta azokat a hét végén a göttweigi bencés apátságban megrendezett Wachau Európa Fórum alkalmával. “A választási kampány sem igazolhatja ellenségképek kreálását és homályos előítéletek szítását, különösen nem az Ausztriában élő 350 ezer muzulmánnal szemben” – mondta a néppárti (ÖVP) politikus. A kereszténydemokrata miniszter azt is szóvá tette, hogy Strache legutóbb kereszttel a kezében jelent meg kampányrendezvényeken.
   
Ariel Muzicant, a bécsi izraelita hitközség vezetője a Die Presse című konzervatív napilap hét végi számában Josef Goebbelséihez hasonlította Herbert Kickl FPÖ-főtitkár kijelentéseit. Nem mérvadó, hogy az FPÖ demokratikus legitimációt élvez – mondta egy újságírói felvetésre – , 1933-ban Adolf Hitler is legitim volt, a pártok együttműködtek vele, később azonban puccsal magához ragadta a hatalmat. “Nem mintha most ettől kellene tartani” – tette hozzá.
   
A Zöldek hétfői állásfoglalása szerint az FPÖ egyenesen az antifasiszta konszenzust veszélyezteti Ausztriában. Az FPÖ-ből 2005-ben kivált, ahhoz hasonlóan EU-szkeptikus és bevándorlás-ellenes Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) listavezetője, Ewald Stadler is bírálta és antiszemita provokációnak minősítette az FPÖ hirdetését.
 

[popup][/popup]