Csaknem száz palesztin keresztényt átengedtek Gázából Betlehembe

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Öt híján száz palesztin keresztény engedélyt kapott Izraeltől, hogy XVI. Benedek pápa látogatása alkalmából gázai övezeti lakhelyéről a ciszjordániai Betlehembe utazzon – közölték hétfőn palesztin hivatalos forrásból. 

 

Százhúszan kértek engedélyt a Palesztin Hatóságon keresztül Izraeltől, hogy részt vehessenek azon a szerdai misén, amelyet a katolikus egyházfő mutat be Jézus keresztény hagyomány szerinti születési helyén. Huszonöt kérelmet – ismeretlen okból – elutasított a zsidó állam illetékes szerve. Becslések szerint legfeljebb 2500 keresztény él a másfél millió lakosú Gázai övezetben; közülük csak 300-an katolikusok, a túlnyomó többség ortodox. A Hamász ellenőrzése alatt álló területen kívül – vagyis Ciszjordániában és Jeruzsálemben – nagyjából 50 ezer a keresztények összlétszáma; közel harmaduk katolikus.
 
A jelentősebb izraeli lapok kivétel nélkül címlapon köszöntötték hétfőn a pápát, több közülük a Vatikán hivatalos nyelvén, latinul. A Jediót Ahronót – a legnagyobb példányszámú izraeli napilap – még egy szójátékot is megengedett magának; “Pope-Star” – írta az egyházfőről.
 
XVI. Benedek pénteken kezdett hivatalos látogatást a Közel-Keleten. Hétfőn érkezett a zsidó államba Jordániából; május 15-ig tartó útjának harmadik, utolsó állomása Ciszjordánia lesz.

 

[popup][/popup]