Fináli Gábor rabbi: Ne legyen minden oldalon leírva, hogy holokauszt

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Valami megmozdult a zsinagógákba járó közösségekben, és ebben Fináli Gábor is fontos szerepet vállalt. A Mazsihisz rabbija több cikkben foglalkozott a magyar zsidóság problémájával, javaslatokat is tett arra, hogyan nőhet a hívek száma és miképp lehet nyitottabb a közösség. Szerinte nem elég, hogy közösségük folyton a Gestapót emlegeti és csak a temetőket újítja fel. Fináli a hvg.hu-nak értékelte a Soros Györgyre építő gyűlöletkampányt és a Jobbik néppártosodását is.

 

 

 

 

 

hvg.hu: Mennyire lehet ma egységes magyar zsidóságról beszélni?

Fináli Gábor: Semennyire. Amikor látni is valamiféle egységet, az sajnos csak negatív dolgok körül alakul ki. Valami ellenében tudunk egységesek lenni. A széthúzás, amely még a holokausztot is övezte a közös sors ellenére, végérvényes tanulságokkal szolgált, ma már egységesek lennénk egy esetleges biztonsági kihívással szembesülve.

hvg.hu: Ami most van, az az egység hiánya vagy több annál, mondjuk széthúzás?

F. G.: Ez széthúzás. Úgy épül fel a rendszer, hogy lefelé haladva nem fogadjuk el egymást, csak fölfelé, azonban ott is elutasításba ütközik az, aki elfogadó lenne. Aki lentebb van, az sokszor érezheti azt, hogy ő nem jó zsidó.

hvg.hu: Éreztetik is vele?

F. G.: Nehéz helyzet ez, amiben közrejátszik, hogy nem vagyunk függetlenek az államtól, ott van a bevett vallásoknak járó állami normatíva és az örök kárpótlás, ez több milliárd forint évente.

Magyarországon nem az marad fenn, aki elég embert szolgál ki, hanem akiről így határoztak, ezért a rabbik nincsenek rákényszerítve arra, hogy belegondoljanak, mire van szükségük a híveknek.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]