40 év cimbalommal – Balogh Kálmán 50 éves

Írta: kultura.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Balogh Kálmán cimbalomművész 1959-ben született Miskolcon. Az 50. születésnapot a közönséggel is megünnepli május 23-án a Művészetek Palotájában.
 

 

Világszerte népszerű cimbalomművészünk, az ötvenedik születésnapját ünneplő Balogh Kálmán tizenegy éves volt, amikor nagybátyja, Balogh Elemér biztatására cimbalmozni kezdett. Két év múlva már a miskolci Avas Táncegyüttes zenekarában muzsikált, 1980-ban pedig átvehette tanári diplomáját a Zeneakadémián. Játszott komolyzenét a Budapest Fesztiválzenekarral, készített jazzlemezt David Murrayvel, leginkább azonban a kelet-európai és balkáni – magyar, zsidó és cigány – népzenék avatott előadójaként tartjuk számon.
 
Tizenöt éve működő zenekara, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band éppolyan nyitott a kelet-európai és a balkáni vokális és hangszeres cigány zenékre, mint a jazzre és a vendéglátó-ipari cigányzenei hagyományra. Lemezeik – Roma vándor, Aroma, Gipsy Colours, Aven Shavale – könnyedén emelkednek felül a tér és a zenei stílusok kötöttségein.
 
Ennek a rendkívül gazdag népzenei kínálatnak az esszenciáját kapja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönsége. Műsora első részében az ünnepelt magyar népzenét ad elő, annak számos kiválóságával együtt, a második részben pedig cimbalomzenekara és nemzetközi sztárvendégei társaságában görög, bolgár, román és zsidó népzenei egyveleget hallhatunk tőle.
 

[popup][/popup]