“Hogy áll a Sorsok háza?” “Sehogy.”

Írta: mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A nyilvánosság előtt kezdett üzengetni egymásnak az egykori Józsefvárosi pályaudvar épületének átalakításával létrehozott Sorsok Háza miatt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója. A holokauszt-emlékközpont már 2015 márciusában elkészült, de a mai napig nem nyílt meg.

A Sorsok háza épületegyüttese: a “hardver” kész, a “szoftver” hiányzik

Eredetileg Lázár volt az, akinek a javaslatára az egész – több mint hétmilliárd forintot felemésztő – beruházás megindult, de most a jelek szerint ő az egyik akadálya a megnyitásnak. A gond a kiállítás koncepciójával van, amelyet a Terror Házát is működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány állított össze, és amely egyes zsidó szervezetek és személyiségek szerint nem megfelelő. A helyzetet súlyosbítja, hogy a zsidó szervezetek jelentős része bizalmatlan Schmidttel szemben.

Lázár még csütörtökön, a szokásos kormányinfón a Magyar Nemzet kérdésére, hogy áll a projekt, röviden annyit válaszolt: sehogy. Lázár már korábban azt mondta, csak akkor szabad megnyitni a központot, ha konszenzus övezi a kiállítás koncepcióját. Csütörtökön pedig arról beszélt: reménykedik, hogy a felek néhány hónap alatt megegyeznek, a Miniszterelnökség addig is foglalkozik az épület állagmegóvásával. Viszont ha néhány hónapon belül nem születik egyezség, a kormány mást kezd az épülettel.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]