“Meleg hangú” beszélgetés a két vezető között – megvalósulhat a béke?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap telefonon arról biztosította Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy “együtt akar vele működni és a békéről akar tárgyalni vele” – tudatta közleményben a miniszterelnöki hivatal.

Forrás: MTI

 

 

“A miniszterelnök emlékeztetett múltbeli együttműködésükre és tárgyalásaikra, és jelezte az újrakezdés szándékát, hogy előrevigyék az Izrael és a palesztinok közötti béke ügyét” – áll a közleményben.

Ez volt az első telefonbeszélgetés a két politikus között Benjámin Netanjahu március 31-i hivatalba lépése óta. Az izraeli kormányfőt Abbász hívta fel, hogy kellemes ünnepeket kívánjon neki a pészah alkalmából. A zsidók az egyiptomi fogságból való szabadulásra emlékeznek ezen az ünnepen.

A közlemény szerint a telefonbeszélgetés “meleg hangú és baráti” volt.
Netanjahu, akinek kormánya jobboldali és szélsőjobb pártok koalíciójával alakult meg, beiktatásakor a parlamentben nem beszélt a palesztin állam létrehozásáról. Külügyminisztere, Avigdor Lieberman pedig kijelentette, hogy Izraelt nem kötelezi a 2007 novemberében az egyesült államokbeli Annapolisban tartott konferencia, amelyen újraindították a békefolyamatot.

Abbász hivatala azt közölte, hogy a telefonhívás az új izraeli kormányfő iránti udvariassági gesztus volt, és mindössze néhány percig tartott.

[popup][/popup]