Michelle Obama beleszeretett Prágába

Írta: Ma - Rovat: Hírek - lapszemle

Visszajövök” – ígérte Prága lakóinak Michelle Obama, miután vasárnap befejezte két órára nyúlt sétáját a cseh főváros zsidónegyedében.
 

Forrás: Ma

 

 

“Obama! Obama!” – skandálta cseh fiatalok és turisták tömege, amikor az amerikai first lady keresztül haladt a negyeden, s megcsodálta szinte minden zugát. Michelle Obama mosolyogva integetett vissza. A first lady férje oldalán érkezett szombat este a cseh fővárosba az Európai Unió 27 tagállama és az Egyesült Államok csúcstalálkozójára.

Vasárnap reggel ő is meghallgatta férje nyilvános beszédét a nukleáris leszerelésről a prágai vár, a Hradzsin előtti téren, ahová 15-20 ezer ember gyűlt össze. Liviai Klausova, a cseh államfő felesége kíséretében felkereste a várnegyedben lévő Szent Vitus katedrálist és a Szent György bazilikát, ahol látáskárosult gyermekek koncertjét hallgatta meg. Livia Klausova nagyon kedves, természetes személyként jellemezte amerikai vendégét.

Elárulta, hogy bár várost néztek, de azért egy kicsit váltottak szót politikáról is. Utána az amerikai first lady a Prágai Zsidó Múzeum kurátora, Michaela Sidenberg társaságában a zsidónegyedbe látogatott. Felkereste az öreg zsidótemetőt, a 13. században épült Régi új zsinagógát, amely a világ egyik legrégibb zsinagógája és a holokauszt 80 ezer cseh áldozatának – köztük Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter hozzátartozóinak – emlékét őrző Pinkas zsinagógát.

Michelle Obama különös érdeklődéssel szemlélte a theresienstadti gettóból származó gyermekrajzokat. A zsidótemetőben a first lady régi szokás szerint egy papírra vetett üzenetet helyezett el a 16. században élt legendás prágai rabbi, Jehuda Löv sírjánál.
 

[popup][/popup]