Titkos tárgyalások Jeruzsálem jövőjéről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ehud Olmert az ATV híradónak nyilatkozva azt mondta, hogy az eddigi izraeli kormány folyamatosan tárgyalt a palesztinokkal és a szíriaiakkal is és készen állt mélyreható, drasztikus engedményekre is.

Aggódik a közel-keleti béketárgyalások jövője miatt a távozó izraeli kormányfő

 

A kijelölt miniszterelnök, Benjamin Netanjahu azonban ma egy jeruzsálemi konferencián kijelentette, hogy az új izraeli vezetés is elkötelezett a palesztinokkal való megbékélés mellett.

“A palesztinoknak meg kell érteniük, hogy kormányunkban partnerre lelnek, amikor a békéről, biztonságról és a palesztin gazdaság gyors fejlesztéséről van szó” – mondta Benjamin Netanjahu, akinek kormánya várhatóan napokon belül megalakul. A Munkapárt, a Izrael az Otthonunk és a Sasz után ugyanis a Zsidó Otthon párt is megállapodást írt alá arról, hogy belép a Netanjahu vezette kormányba. A Likud-vezető megköszönte a Munkapártnak, hogy kedd este megszavazta a belépést a koalícióba.

Ehud Olmert távozó izraeli kormányfő azonban az ATV-nek azt mondta, furcsának találja a baloldali párt döntését.

“Az új kormány általános stratégiájával és alapelveivel vagyok elégedetlen. Én ugyanis más utat: a béketárgyalások politikáját folytattam. Készen álltam a mélyreható, drasztikus kompromisszumokra is a palesztinokkal és a szíriaiakkal. Minden kártyámat erre tettem fel. A Munkapártnak is ezen az oldalon kellene állnia” – mondta Ehud Olmert az ATV-nek.

A Munkapárt azzal a feltétellel lép be a Netanjahu vezette koalícióba, hogy az új kormány folytatja a béketárgyalásokat a palesztinokkal, és tiszteletben tartja az eddigi eredményeket. Kiszivárgott hírek szerint a tárgyalásokon egyre inkább körvonalazódik ennek a városnak, Jeruzsálemnek a felosztása.
 

[popup][/popup]