Élő pajzsként használt civileket a Hamasz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány tavaly decemberben úgy döntött, hogy légi úton és szárazföldön is támadást indít a terrorista létesítmények, fegyverraktárak, csempészalagutak és rakétakilövő állások ellen. A Hamasz palesztin terrorszervezet ugyanis, féléves tűzszünet után, több száz rakétát lőtt ki a dél-izraeli településekre.
 

Izrael visszautasítja a háborús bűnök vádját

 

Az izraeli hadsereget sok bírálat érte a gázai műveletek miatt. Gazi Hamad hamaszos tisztviselő például azt mondja, Izrael bizonyíthatóan háborús bűnöket követett el, és ezért a zsidó államot nemzetközi bíróság elé kell vinni.

Jogi szakértők szerint azonban a kritika jó része alaptalan, és célja Izrael állam létjogosultságának megkérdőjelezése. Éppen ezt akarja a Hamasz, amelynek alapchartája még mindig tartalmazza, hogy a terrorszervezet célja Izrael megsemmisítése. Ráadásul a nemzetközi jogászok szerint valójában a Hamasz követ el rendszeresen háborús bűnöket, amikor rakétákkal támadja a dél-izraeli civil lakosságot.
Az izraeli katonai felderítés egykori vezetője az ATV-nek azt mondta, a Hamasz kényszerítette rá Izraelre az aszimmetrikus háborút.

 

[popup][/popup]