“Kis kultúrát vegyünk fel, kedves antirasszisták!”

Írta: Czene Gábor/Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Tomcat huzamosabb időt töltött antirasszisták társaságában. Méghozzá a saját elhatározásából. Kibírta. Persze, aligha esett nehezére, hisz többször is elmondta: ő nem rasszista.

Mérő László publicista és Tomcat vitája a Millenárison

 

Sok jele nincs, hogy a Millenárison éppen a rasszizmus elleni küzdelem világnapját ülik. Bár a Fogadó falán néhány plakát és pár tétova nyíl mutatja az utat, az óvatlan látogató könnyen elkavarodik, és egy fizetős játszóház közepébe csöppen. Némi bolyongás után kiderül, hogy az antirasszizmus odafent van, a Padláson.

A szervezők ahhoz ragaszkodtak, hogy meghívják Mérő László matematikus-publicistát, ő viszont ahhoz, hogy jöjjön Polgár Tamás, a Tomcat néven ismert blogger és pólóárus is. Mert annak semmi értelme, hogy megrendezzék a százezredik “mindenki egyetért mindenkivel” típusú fórumot. Kettejük vitájának amúgy is van előzménye: a Magyar Narancs hasábjain már jól odamondogattak egymásnak.

Előttük azonban több pódiumbeszélgetés is szerepel a programban. Az egyiken Ignácz József, az ormánsági Besence roma polgármestere arról beszél, hogy a falujában nincsenek etnikai konfliktusok, de Tatárszentgyörgy óta ő is fél. Budapestre még igen, de a Millenárisra már nem merte elhozni a családját. Szerinte az volt a fordulópont, amikor a hatalom meghátrált, és a közvélemény nyomására a helyén hagyta a miskolci rendőrkapitányt.
 
Az esti vitára megtelnek az addig foghíjas széksorok, majd a pótszékek és az állóhelyek is. Rengetegen vannak. A percre lebontott forgatókönyv szerint zajló beszélgetés kissé nyögvenyelősen indul. Mérő László visszatérő motívumként megemlíti, hogy “szóba kell állnunk egymással”, a magát krisnásként meghatározó Tomcat pedig többször is hangsúlyozza, hogy – mivel nem a származásuk alapján ítéli meg az embereket – ő nem rasszista. Mérő szükségesnek látja tisztázni: “Nem rád mondom, hogy náci vagy, hanem a kifejezésmódodra”.

A témával elbíbelődnek egy darabig. Tomcat kész elismerni, hogy idehaza léteznek szélsőséges megnyilvánulások, de ezek nem a semmiből jönnek. Tudnivaló, hogy a “nemzetközi zsidó maffia” beépült Magyarországra. A társadalmi béke megteremtésének receptje a blogger szerint végtelenül egyszerű: a szélsőségeseket nem kell piszkálni vagy provokálni, és “akkor nem repül a Molotov-koktél”.

Tomcat (szigorúan nem rasszista alapon) szisztematikusan szidja a cigányokat és a zsidókat. Mérő rendre visszautasítja az általánosításokat, de a magas labdákat nem üti le. Tomcat például egyfajta magyarságpróbának veti alá az egybegyűlteket, és megkérdezi, hányan tudják elmondani a Himnusz második versszakát. Később aztán hibásan idéz a Szózatból…

Meg kell hagyni, Tomcat profi munkát végez. Amikor érzi, hogy olyan területre tévedt, ahol esélye sincs a másikkal szemben, gyorsan másra tereli a szót. Mérő engedi, túlságosan is nagyvonalú. A közönség meg egyre türelmetlenebb. Tomcat fölényeskedve inti csendre a bekiabálókat: “Kis kultúrát vegyünk fel, kedves antirasszisták!”
 

[popup][/popup]