Bizánci templomot találtak Izraelben

Írta: Múlt-kor - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy, a bizánci időszakból származó templomot és egy ókori borászat nyomait fedezték fel a régészek a Jeruzsálem melletti Nes Harimban.
 

Forrás: Múlt-kor

 

A templomban egy felirattal díszített mozaikpadlót is felfedeztek. A feltárásokra azután került sor, hogy a helyi lakosok egy korábban mezőgazdasági művelés alá vont, illetve fákkal benőtt területet kezdtek hasznosítani.

A helyszín első, novemberi feltárásán a régészek megtalálták az egykori templom narthexét, amelynek szivárványszín mozaikpadlóját geometriai minták és virágos motívumok díszítették. A feltárások eredménye azonban kiábrándító volt, mert a kutatók szerint az egykori műremeket a történelem folyamán vandálok rongálták meg és tették tönkre.

Az ásatáson egy ókori szőlőprés is előkerült, amely arra utalhat, hogy az egykori építmény pincéiben borászattal is foglalkozhattak. Daniel Ein Mor régész szerint a környező terülteken ismerünk a korból olyan más bizánci templomokat és régészeti helyszíneket, amelyekről utólag kiderült, hogy egykor apátságok voltak.

A Nes Harim melletti létesítmény feltárása is a hasonló korábbi elméleteket erősíti, így ezáltal megismerhetjük, hogy pontosan miként is élhettek a térségben a Jeruzsálem városának falain kívül lakók.

[popup][/popup]