11 halott a párizsi szerkesztőségnél, akik viccet csináltak Mohamedből

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Legalább két fekete csuklyás fegyveres támadt rá Kalasnyikovokkal a francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, legalább 11 ember meghalt, köztük két rendőr. Charlie Hebdo legutolsó Twitter-bejegyzésében az Iszlám Állam vezetőjéről, Abu Bakr al-Bagdadiról készített egy képregényt. A szerkesztőségét már korábban is fel akarták gyújtani a Mohamedről készült karikatúráik miatt. Egy éve egy 64 oldalas különszámot is kiadtak, aminek a borítóján Mohamed egy tevét vezet a sivatagban.

A két férfi fél tizenkettő felé lépett be a lap székházába, előbb az előtérben nyitott tüzet, aztán az emeletekre is felment. Egyes francia források szerint egy gránátvető is volt náluk. A France Info-nak egy szemtanú azt mondta, hogy a két férfi azt ordította: „Megbosszuljuk a prófétát”, amivel a Mohamedről készült karikatúrákra utalhattak.

A 20 Minutes.fr úgy tudja, hogy a szerkesztőségből többen a tetőre menekültek a támadás alatt. Az épületben még negyvenen voltak, akiknek nem esett bántódásuk.

Az AFP-nek nyilatkozó rendőrségi forrás szerint a rendőrökkel is tűzpárbaj alakult ki a helyszínen, ebben egy rendőr is meghalt, ezért már 11 áldozat van.

A támadók autóval menekültek el a helyszínről, és az iTélé szerint már járművet is váltottak azóta, utoljára egy fekete Citroen DS-ben voltak. A Le Point úgy tudja, hogy a hatóságok üldözik a két férfit, az autós üldözés még tart a 11. kerületben.

Egy francia újságírónak sikerült lefotóznia a támadókat az ablakából:tamadok Hebdo

François Hollande köztársasági elnök is szokatlanul korán, a támadás kezdete után már egy órával a helyszínre érkezett. Azt mondta, hogy Franciaországot sokkolta a támadás, amit egyértelműen terrorcserelekménynek minősített. 14 órára kormányülést hívott össze, és azt ígérte, a támadók megbűnhődnek. Egész Párizsban megemelték a biztonsági erők készültségi szintjét az eset után.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]