A legnagyobb problémát a megosztottság jelenti Magyarországon

Írta: Gazdasági Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarország legnagyobb problémáját ma nem a magas államadósság, a nagyszámú, külföldi valutában felvett hitelek, hanem a politikai patthelyzet, az egymással alig kommunikáló politikai erők és a társadalom megosztottsága jelenti – írta kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap, a Magyarország sorsa a forint árfolyamától függ című elemzésében. 

 

A mértékadó újság szerint Gyurcsány Ferenc kormánya folyamatosan újabb és újabb válságellenes intézkedéseket terjeszt elő, amelyeket ugyan a gazdasági szakértők kedvezően értékelnek, de az ellenzéki Fidesz határozottan elutasítja őket.

“Az ellenzéki Fidesz legfőbb programját elsősorban a kormányfő és a kormánypolitika bírálata jelenti” – írta Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője. Megjegyzi: gazdasági szakértők szkeptikusak a Fidesz álláspontjával kapcsolatban, s úgy vélik, nincs programja a válság megoldására.

A Hospodárské Noviny szerzője úgy vélekedett, hogy “a magyar paranoia valóban mély, és a megosztottság gyökerei egészen a 19. századba nyúlnak: az egyik oldalon a liberális baloldali elit áll, összekapcsolódva a zsidó kisebbséggel, a másikon a nemzeti konzervatívok. Ez utóbbiak 1989 után – a Fidesz által – csak négy évig voltak hatalmon” – írja a cseh lap.

Az elemzéshez csatolt jegyzetében a szerző ezzel kapcsolatban úgy látja: “Magyarország az egyik oldalon nyitott és liberális. A másik oldalon zárkózott, nemzeties, szinte szélsőséges. Mindkét esetben azonban büszke gazdag múltjára.” A magyar kormányoldal és az ellenzék ma csak egy dologban ért egyet, mégpedig abban, hogy az országnak minél hamarabb be kell lépnie az euróövezetbe – írta a neves cseh napilap.

 

[popup][/popup]