Dzsihád az éterben

Írta: Metazin - Rovat: Hírek - lapszemle

A terrorizmus elleni harcot nem lehet pusztán fegyverekkel megnyerni. Az iszlám fundamentalizmus feletti győzelemhez a szélsőséges szervezetek eszméit terjesztő propagandaadókra is csapást kell mérni.
 

Forrás: Metazin

 

 

„Bár retorikájuk töretlen, a Hezbollah és a Hamász súlyos veszteségeket szenvedett a 2006-os libanoni, illetve a tavaly decemberben indított gázai hadműveletek során, és ma aligha képesek rakétákat lőni Izraelre. Az Irán által támogatott terrorista szervezetek új fegyvert vetnek be a nyugati demokráciák elleni harcban: terrorista televíziós csatornákat” – írja Mark Dubowitz, a Demokrácia Védelmében Alapítvány elnöke és Roberta Bonazzi, a Terrorista Média Elleni Koalíció vezetője a Wall Street Journalben.

A Hezbollah által működtetett al-Manar, és a Hamász által sugárzott al-Aksza csatorna nemcsak a Közel-Keleten, hanem az európai muszlimok körében is terjeszti a radikális nézeteket.

Pedig az al-Manart az Egyesült Államok 2006 óta terrorista szervezetként tartja számon. Tavaly decemberben két amerikai állampolgárt elítéltek a betiltott csatorna illegális sugárzásáért. Az EU korábban, már 2004-ben gyűlöletkeltőnek ítélte a csatornát, aminek hatására az európai műholdak be is szüntették sugárzását. A szaúdi Arabsatnak és az egyiptomi Nilesatnak köszönhetően azonban továbbra is eljut Európába az al-Manar műsora. Így fordulhatott elő, hogy 2006-ban, a dán karikatúrabotrány kirobbanásakor Naszrallah, a Hezbollah vezetője mozgósíthatta az európai muszlimokat.

Bár a Hamászt az európai országok és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartják számon, az Arabsat mellett újabban a francia Eutelsat is sugározza a szervezet adóját, az al-Akszát, amelyen a fundamentalista szélsőségesek rendszeresen öngyilkos merényletekre szólítják fel a muszlimokat. Az antiszemita és nyugatellenes adón gyakran gyerekekkel népszerűsítik az öngyilkos merényleteket.

„Bár a szólásszabadság hívei ellenzik a terrorista csatornákkal szembeni fellépést, az európai hivataloknak mielőbb intézkedéseket kellene hozniuk az ellenséges csatornákkal szemben.” Dubowitz és Bonazzi szerint az EU-nak fel kellene lépnie az uszító, és az európai moszlimokat radikalizáló propagandaadók betiltása érdekében. A francia médiahatóság már tavaly decemberben felhívta az Eutelsat figyelmét, hogy az al-Aksza sugárzása ellentétes a francia médiatörvénnyel. Az Eutelsat azonban – egy műhold kivételével – egyelőre nem vette le az adót a sugárzási listáról.

Dubowitz és Bonazzi mintha arra is utalna, hogy ha nem elég a szép szó, akár erőszakkal is fel kell lépni az uszító szélsőséges adók ellen. „1999-ben a NATO repülőgépei bombákat dobtak a szerb televízió és rádió épületeire. A támadásnak 16 áldozata volt, de a NATO kitartott mellette, hogy jogos volt az akció, hiszen Szlobodan Milosevics a szerb állami adókon uszított a koszovói moszlimok elleni erőszakra.”

[popup][/popup]