Exit poll: A Kadima nyerte az izraeli választásokat

Írta: NOL / MTI  - Rovat: Hírek - lapszemle

Az előrejelzésekre rácáfoló meglepetésre a Cipi Livni külügyminiszter és miniszterelnökjelölt vezette centrista Kadima nyerte a ma tartott izraeli választásokat, megfigyelők szerint mégis Benjamin Netanjahu fémjelezte Likudnak van több esélye a kormányalakításra.

 

Az előrejelzésekre rácáfoló meglepetésre a Cipi Livni külügyminiszter és miniszterelnökjelölt vezette centrista Kadima nyerte a ma tartott izraeli választásokat – derül ki az urnák lezárultát követően, helyi idő szerint tíz órakor közzétett exit poll nyomán.

A jelenlegi kormánypárt eszerint 30 képviselőt küldhet az újjáalakuló knesszetbe, kettővel többet, mint fő jobboldali riválisa, a Benjamin Netanjahu fémjelezte Likud. A radikális Avigdor Lieberman vezette Izrael a Hazánk párt 15, míg Ehud Barak Munkapártja 13 mandátumot szerzett.

Az exit pollban foglalt eredmény megfordítja azt a sorrendet, amelyet a választásokat megelőző közvéleménykutatások sugalltak, Netanjahu pártját hozva ki győztesként. A Likud politikusai az exit poll kiadása nyomán először a színfalak mögött maradtak. Szakértői vélemények szerint a mérleg nyelve a harmadik helyre befutó radikális Avigdor Lieberman alakulata, az Izrael a Hazánk lehet, amely 15 az exit poll szerint mandátumot szerzett – így kormányalakításra továbbra is a Likudnak van több esélye. Ehud Barak védelmi miniszter Munkapártjának 13 kéviselői mandátumot jósolnak a 120 fős törvényhozásban, a kneszetben.

[popup][/popup]