1.6 milliárd dolláros védelmi megállapodás Izrael és Görögország között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli Védelmi Minisztérium Nemzetközi Védelmi Együttműködési Igazgatóság (SIBAT) vezetője, Jáir Kulasz nyugdíjazott dandártábornok pénteken aláírta az eddigi legnagyobb védelmi megállapodást Izrael Állam és Görögország között, közölte a Védelmi Minisztérium vasárnap.

Forrás: Fotó: Görög Védelmi Minisztérium

A megállapodásról az ujkelet.live tudósít.

A megállapodás részeként a Védelmi minisztérium és az Elbit Systems vezetésével a Görög Légierő számára egy Nemzetközi Repülésoktatási Központot létesítenek. Az Izraeli Légierő repülő akadémiájának mintájára a Görög Nemzetközi Repülésoktatási Központot 10 M-346 típusú oktató repülőgéppel látják fel, amelyet az olasz Leonardo vállalat gyártott.

A kormányok közötti megállapodás körülbelül 5,4 milliárd sékelt (1.65 milliárd dollárt) tesz ki, és 22 évre szól. A megállapodás keretein belül az Elbit Systems felszerelést biztosít a Görög Légierő T-6 repülőgépeinek korszerűsítésére és üzemeltetésére. Az Elbit képzést, szimulátorokat és logisztikai támogatást is nyújt majd. A jövőben a felek fontolóra veszik az izraeli repülő akadémia és a Görög Légierő Akadémia közötti együttműködési területeket is.

„Ez az együttműködési megállapodás Izrael védelmi iparának kiválóságán, valamint Görögország és Izrael védelmi létesítményei közötti szoros kapcsolatokon nyugszik” – nyilatkozta Beni Gantz védelmi miniszter. „Köszönetet mondok Nikolaos Panagiotopoulos görög védelmi miniszternek a megállapodás előmozdításáért, amelyről a legutóbbi Cipruson tartott háromoldalú megbeszélésen tárgyaltunk. Biztos vagyok benne, hogy [ez a program] fejleszteni fogja a képességeket és megerősíti Izrael és Görögország gazdaságát, ezzel mélyítve a két ország közötti partnerséget védelmi, gazdasági és politikai szinten.”

Teljes cikk

[popup][/popup]