Érted ezt?

Írta: Várnai Pál - Rovat: Hazai dolgaink

Egy 1944-ben, zsidó szülők gyermekeként született értelmiségi még ma is csak kommunistázni tud. A Magyar Nemzet és a Demokrata olvasója. Az ún. „radikális jobboldalról” viszont, érdekes, nincs mondanivalója, mintha őt mindez nem érintené. Lehet, hogy azért, mert házastársa keresztény, s ő maga sem igazán akar zsidó lenni?

Zsidó házaspár ismerőseim lelkes hívei Fidel Castrónak és rendszerének (innen, Budapestről). S ha lehet, még jobban drukkolnak a venezuelai Chaveznek. Nem veszik észre, hogy kik Chavez barátai? Érdekes, hogy egyes embereket felháborítanak a szélsőségek, az antiszemitizmus, ha a szemük előtt játszódik, ám ha máshol történik, mintha észre sem vennék.

Ismerek egy hosszú ideig Nyugaton élt, zsidó férfit. Az illető, még évtizedekkel ezelőtt, nagyon felháborodott egy pap kijelentésén, aki nem látott különbséget Auschwitz és egy autószerencsétlenség között. Ismerősöm fogta magát, és nyilvánosan közzétette: ő pedig kilép a katolikus egyházból, amelynek ilyen papjai vannak. Kilépésének két haszna is lesz, mondta: egyrészt csapást mér a nácizmusra, másrészt pedig, ha a vallásáról kérdezik, végre elmondhatja: katolikus voltam. Különben az illetőnek valóban voltak még a munkaszolgálat idején szerzett katolikus papírjai. Ám a dolog igazi érdekessége az volt, hogy az a bizonyos pap nem is katolikus, hanem református volt.

Egy jó barátom felháborodott, amikor egy liberális gondolkodó a rádióban Sztálint bűnözőnek nevezte. Sztálinról ne mondjanak rosszat, hiszen a második világháborúban neki köszönhette az életét. Hogyan lehet egy művelt, gondolkodó ember ennyire szubjektív és vak? Hogyan lehet figyelmen kívül hagyni milliók meghurcolását és kiirtását?

Vendégségben voltam ismerőseimnél, egy baloldali (ezúttal nem zsidó!) házaspárnál. Beszélgetés közben valahogy szóba jöttek az oroszok, a Szovjetunió meg a Gulag. Hogy azt a nyugatiak meg Szolzsenyicin fújják fel. Oroszok mondják, hogy nem volt az olyan nagy dolog. Azt is olvastam valahol, hogy a zsidóknak el kellene dönteniük a magyarsághoz való viszonyukat. Miért is? S miért pont nekik? Vajon ők nem éppolyan magyarok, mint a többiek? Arról nem is beszélve, hogy a világ a multikulturalizmus felé halad (remélem).

Érted mindezt? Én nem. Magamat sem értem. Hogyan lehetek én ennyire értetlen.

[popup][/popup]