„Zsinibuli”

Írta: Gadó János - Rovat: Hagyomány

Az óbudai zsinagógában ünnepelték vasárnap este Eliézer Oberlander (Baruch Oberlander lubavicsi rabbi fia) bár micvóját.

zsin1

Eszter könyvének olvasása

Az ünnepség – nagy ritkaság – éppen Purim napjára esett, így a vígalom talán az ilyenkor szokásosnál is nagyobb volt. A zsinagógában vagy harminc – ételekkel gazdagon megrakott – asztalt állítottak fel, amelyeknél legalább kétszáz vendég foglalt helyet. A nagy család, a Chabad-rabbik és családtagjaik mellett az óbudai és a vasvári zsinagóga közönsége is kivette a részét a családi örömből. A vendéglátók még ajándékot is készítettek a vendégek számára.

A négy órától késő estig tartó ünnepségen először (Purim lévén) Eszter könyvét olvasták föl, majd ünnepi beszédek sora után maga az ünnepelt, a „törvény fia” recitálta az ezen alkalomra írt többoldalas tanítást héber és jiddis nyelven. (Maga a szertartás, melynek során a „törvény fia” először olvas föl a Tórából a zsinagógában, előző nap zajlott a Vasvári utcában.) Ezután ritkuló beszédek és egyre sűrűbb tánc töltötte be a termet. A hangszórók diszkóhoz illő hangerővel üvöltöttek.

Mindezt a férfiak prezentálták, a nők a zsinagógát kettéválasztó függöny túloldalán ültek, és onnan szemlélték az eseményeket.

Képriportunk az ünnepség néhány pillanatát örökíti meg.

zsin4

A vendégsereg egyik fele

 

zsin3

Nők a függöny mögött.

 

zsin5

A “törvény fia” édesapja és (anyai) nagyapja között

zsin6

Mazl Tov

zsin7

Apa és fia a helyzet magaslatán

 

zsin8

Hangulatban

 

zsin10

A gyerekkórus

 

zsin9

A szerző felvételei

[popup][/popup]