Vétekáldozat vagy égőáldozat? – Misna magyarul, Zváhim 7.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

“Szárnyas égőáldozat, mely fent az oltár középvonala felett készült, égőáldozat céljából, égőáldozat módján, szabályos.”

Forrás: Holman Bible, 1890

A Misna ötödik rendjének címe : “Kodasim”, magyarul “Szent dolgok“. A szent dolgok a jeruzsálemi szentély szolgálatához tartozó áldozatok, az áldozati állatok levágása, a papok (kohánim) szolgálati szabályai és beosztása.
A kodasim rend tizenegy traktátust tartalmaz, melyek közül az első a zváhim, melynek jelentése: a szentélybe hozott áldozati állatok vágása.

 

Zvahim traktátus , 7. fejezet, a Kodasim c. rendből

Zvahim 7

 

Zvahim 7/1

(Ha a pap) a szárnyas vétekáldozatát lent[1] végzi, mint előírásos[2] vétekáldozat, az áldozat szabályos. Ha az áldozatot vétekáldozat módján végezték, égőáldozat nevében, vagy az égőáldozat módján, vétekáldozat nevében, vagy égőáldozat módján, égőáldozat nevében, szabálytalan. “Fent” csinálta, másokat utánozva, szabálytalan.

 

Zvahim 7/2

Szárnyas égőáldozat, mely fent (az oltár középvonala felett) készült, égőáldozat céljából, égőáldozat módján, szabályos. Égőáldozat módján, vétekáldozat céljából, szabályos, feltéve, ha a tulajdonosnak nem jár kiadással. Égőáldozat módján, vétekáldozat céljából, vétek áldozat céljából, vétekáldozat módján, szabálytalan. Lent végezte, mások után, szabálytalan.

 

Zvahim 7/3

Az eddig említett áldozatok közül egyik sem jelent tisztátalanságot a nyelőcső számára, és belőle (falatnyi hús) is megengedhető, kivéve a szárnyas vétekáldozatát, melyet az oltár alsó felén áldoztak fel vétekáldozatnak szánva.

 

Zvahim 7/4

Rabbi Eliezer szerint a szárnyas égőáldozata esetén[3] , az oltár alsó felén, – a vétekáldozat szándékával a vétekáldozat módján áldozva – a kóstolás megengedett. Rabbi Joshua szerint nem kóstolhat belőle. Rabbi Eliezer rámutat, hogy vétekáldozat esetén (az áldozat) neve szerint tilos a kóstolás, de ha “megváltoztatja” a nevét, a kóstolás lehetséges. Égőáldozat esetén, ahol a neve szerint lehetséges a kóstolás, ha megváltoztatjuk az (áldozat) nevét, a kóstolás nem válik lehetővé. Azt mondta neki Rabbi Jehosua: nem, mert ha a vétekáldozatról azt mondtad: ha megváltoztatta a nevét égőáldozatra, olyan nevet adtál melynél a kóstolás lehetséges. Vagy mondd az égőáldozatra, hogy változzon a neve vétekáldozatra, és íme, egy név, amelyben nincs “kóstolás.”  Rabbi Eliezer azt válaszolta: lám, a legszentebb áldozatok vágásának helye a déli oldal, de ha kisebb szentségű[4]áldozat gyanánt vágja le őket, a név-változtatás kizárja a kóstolást, (de mégis, belekóstolnak).

 

Zvahim 7/5

Vágott[5] a balkezének hüvelykujjával, vagy éjszaka,  vagy a templomudvarban nem szentelt madarat vágott, vagy szentelt madarat az udvaron túl, ezen esetekben a madár nem okoz tisztátalanságot a nyelőcsőben. Ha késsel vág, vagy nem szentelt madarat a templomudvaron kívül, vagy időnek előtt, vagy idő lejártával vágott galambot, vagy levágott szárnyú vagy lábú madarat, ez tisztátalanságot okozhat a nyelőcsőben. Ez a szabály: bármely áldozatra kiválasztott szárnyas húsa általában nem okoz tisztátalanságot a torokban.

 

Zvahim 7/6

Ha a pap szabályosan eltöri a madár nyakát, és tréifának[6] találja, fogyasztásra alkalmatlan. Rabbi Meir szerint az, aki ennek a (húsából) olíva mennyiséget fogyaszt nem lesz rituálisan tisztátalan, mert a nyak eltörése [7] megóvja az áldozatot attól, hogy tetemnek tekintsék. Rabbi Jehuda: ugyanolyan tetem, mint egy másik kóser szárnyasé, és aki a húsából fogyaszt, rituálisan tisztátalan. Rabbi Meir azt kérdi: mi a helyzet a háziállat tetemével? Aki megérinti és elviszi a tetemét, tisztátalan lesz. Az állat levágása azonban tisztává teszi a tetemet a tisztátalanságától. A szárnyas teteme érintéssel és szállítással nem okoz tisztátalanságot, de a szárnyas vágásától a tetem nem tisztul meg a tisztátalanságától. Mit találtunk a szárnyas vágásánál, hogy a vágástól a tetem fogyasztásra alkalmassá válik, és  a vágás megváltja a tetemet a tisztátalanságtól, akár a meliká  [8]  mely megtisztít és lehetővé teszi a fogyasztást.  Rabbi Joszi azt mondja: elegendő, a háziállatot a teteme, vágása tisztává teszi, de nyakának eltörése nem.

[1] az oltár alsó felében

[2] előírásos: a madár nyakát eltöri

[3] helytelenül: pl. Teljesen elégetik a szárnyast

[4] kisebb szentségű áldozatok: kodasim kálim

[5]A  vágott – ez esetben eltörte a szárnyas nyakát

[6] treifa: nem fogyasztható, nem kóser

[7] héb. meliká

[8],  meliká: a nyak eltörése

Címkék:Misna, Zvahim

[popup][/popup]