Vegyes házasság hüpe alatt

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

A brit liberális zsidóság hivatalosan is elfogadta a vegyes házasságot.

Vegyes házassági szertartás 2011-ben Bostonban

A vegyes párok hüpe alatt fogadhatják a rabbi áldását; az úttörő jellegű döntést az Egyesült Királyságbeli Conference of Liberal Rabbis and Cantors (CoLRaC) nevű szervezet hozta és a mostani Szimhát Tóra ünnepén (október 10-11) lép életbe. A liberális judaizmus irányzata az első olyan a zsidóság körében, amely szabályzatába iktatta a vegyes házasságok hüpe alatti megkötésének lehetőségét.

A liberális mozgalom szerint határozatuk „a sokszínűség és egyenlőség iránti elkötelezettségüket” tükrözi..

A hüpe alatti esküvő „a rabbi belátása szerint történhet olyan esetekben, amikor a házaspár zsidó otthont kíván vezetni” – áll a CoLRaC nyilatkozatában.

A brit liberális judaizmus mozgalmának vezetői posztját betöltő Charley Baginsky rabbi, az irányzatnak a sokszínűség és egyenlőség iránti elkötelezettségét hangoztatva jelentette ki: „Ideje volt a hüpe engedélyezése ott, ahol értékeinket tisztelik.”

„A Szimhát Tóra rituáléi a zsidóság és a Teremtő szoros kapcsolatára utalnak. Az új rendtartás bevezetése egy ilyen nagy ünnepen a zsidó otthonok és családok központi szerepét jelképezi” – mondta Baginsky.

A liberális judaizmus mindig is szívesen látta zsinagógáiban és gyülekezeteiben a vegyes hitű párokat és családokat, a hüpe alatti esküvő azonban eddig a zsidó párok számára volt fenntartva.

Danny Rich rabbi, a Liberális Judaizmus alelnöke és a liberális rabbik és kántorok konferenciájának tagja, előadásban terjesztette elő a javaslatot.

„Pályafutásomat a liberális judaizmus hirdetésének szenteltem, amely befogadó jellegű, ugyanakkor tiszteli a sokszínűséget. A hüpének – mint a zsidó otthon jelképének – felkínálása azoknak szól, akik egy életre szóló kapcsolatra lépnek egymással.”

Aaron Goldstein rabbi, a CoLRaC elnöke nyilatkozta: „Józan és ugyanakkor bátor döntést hoztunk arról, hogy rabbijaink és kántoraink használhatják a hüpét, mint az első lépést az I-n által megáldott zsidó otthon felé.”

Jewish News – Bassa László

Címkék:brit liberális zsidóság, vegyes házasság

[popup][/popup]