Új esztendő, új lehetőségek

Írta: Raj Ferenc - Rovat: Hagyomány

A közelgő Ros Hásáná, avagy zsidó újév alkalmából érdemes elgondolkodni az évet jelentő héber szó, a „sáná” etimológiáján, ami már maga is egy etikai leckét tartalmaz.

In memoriam Bruck Marika

Mint minden héber főnév, a „sáná” is egy három mássalhangzós igegyökből (sin/nun/hé) származtatható, amelynek három alapjelentése van:

  1. Valamit megismételni.
  2. Tanulni és tanítani.
  3. Változni és változtatni.

Vallásunk tanításai ösztönöznek mindnyájunkat, hogy az év végén cselekedeteinket vizsgáljuk felül és próbáljuk elkerülni azokat a buktatókat, amelyek letérítenek bennünket a helyes útról. Hibáink kijavításában a leggyakrabban előforduló probléma az, amikor ismétlünk, amikor ugyanazt tesszük, mint a múltban, és mégis más eredményt várunk.

raj_ferenc_rabbi

A héber „sin/nun/hé” ige második jelentése tanulni. Nemcsak tudományt, de etikát és jó magaviseletet is lehet tanulni, elsajátítani. A héber Biblia és a zsidó rabbinikus irodalom hőseinek élete pozitív és negatív példákkal szolgál, és ha intelligensen olvassuk történeteiket, bizony tanítani is tudnak bennünket: mi az, ami követni való, és mi az, ami elvetendő.

Az ismétlés elkerülése és a tanulás folyamata végül is változni és változtatni késztethet bennünket. Együtt szebbé, boldogabbá és teljesebbé tehetjük napjainkat 5777-ben.

A kabbala mesterei különösen szeretik a számmisztikát. Szerintük, mivel a héber betűknek számértéke van, bizonyos egyezéseknek nagy a jelentőségük. Közismert tény, hogy feliratokban és sírköveken, valamint más héber dokumentumokban a dátum jelölésére a „li-f’rát kátán” („a kis időszámítás szerint”) metódusát használják, ami az ezreket mellőzve csak a százas számokra hivatkozik. Ennek értelmében a beköszöntő zsinagógai újesztendő számértéke 777. Több gyönyörű héber kifejezés található ezzel a számértékkel, amelyek közül nekem az Istenhez való közeledést kifejező bibliai beszédfordulat „ha-tov v’hájásár b’éné Ádonáj Elohechá”, azaz ami „jó és helyes az Örökkévaló, a te Istened szemeiben” tetszett a legjobban.

Legyen 5777, az Istennek tetsző jó és helyes cselekedetek gyakorlása mellett, a tanulás és a tanítás, a változás és a változtatás éve. Vessük ki magunkból a sokszor ismételt méltatlan gondolatokat és tisztítsuk meg szívünket, lelkünket. Legyünk mindannyian beírva az Élet Könyvébe.

Dr. Raj Ferenc, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség alapító rabbija, a kaliforniai Berkeley Beth El Közösségének emeritus rabbija.

 

[popup][/popup]