Szukkot a Łódź-i gettóban

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Történelem

A Holokauszt évei alatt a vallásos zsidók néha egészen elképesztő erőfeszítéseket tettek, hogy a hagyományoknak legalább egy töredékét megtarthassák. Az elbeszélések szerint suttogva mondták a sabati imákat Auschwitzban, krumpliból készítettek menórát Bergen Belsenben – ám mindez ritkán volt látható.

Az itt látható képeken viszont megörökítették azokat a zsidókat, akiknek a Łódź-i gettóban elképesztő módon sikerült a Szukkot ünnepéhez lulávot és etrogot beszerezni – feltehetőleg nem máshonnan, mint az akkori Palesztinából.

2011-ben a Shem Olam nevezetű izraeli intézet gyűjtést indított, hogy zsidókat ábrázoló fotókat gyűjtsön a vészkorszak éveiből – méghozzá az elkövetők, a német SS- és Wehrmacht katonák hagyatékából. Mindebben egy Dariusz Dekiert nevű lengyel keresztény férfi működött közre, aki ezt a munkáját jóvátételnek tekintette a zsidóknak okozott szenvedésekért. Több ezer fotó jutott ily módon a Shem Olam Intézet birtokába – köztük az itt látható három, amelyen négy zsidó látható, amint a szukkoti ünnepet ülik, nyomorúságos körülmények között, 1941-ben.

A város zsidóságát 1940-ben kényszerítették a gettóba. A vallásosak köszönőlevelet írtak a gettó vezetőjének, Mordechai Chaim Rumkowskinak, hogy a kincsként őrzött tűzifából átengedett egy kisebb mennyiséget az ünnepi sátor, a szuká céljaira.

Az elbeszélések szerint a vallásos emberek hosszú sorban várakoztak, hogy a gettóba becsempészett négy növényfajtát a hagyomány előírásai szerint, az ilyenkor szokásos imákat recitálva meglengessék.

 

JTA

Címkék:holokauszt, Lódz gettó, Szukkot

[popup][/popup]