Misna magyarul – Szuká 1.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Régi szuká Bét Sámáj szerint alkalmatlan, Bét Hilel szerint alkalmas. Mi a régi szuká? Régi, amelyet az ünnep előtt több, mint harminc nappal korábban készítettek. Ha az ünnep céljából készítették, akár az év kezdetétől, alkalmas.

Képünk illusztráció

Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítása Jehuda Hanászi nevéhez köthető.  

A Skálim traktátus után most a Szuká traktátust közlését kezdjük el.  A Moed rendhez tartozó szuká (többesszám: szukot) traktátus arra az ideiglenes lakhelyre vonatkozik, amelyet Izrael népe az egyiptomi kivonulás utáni időszakban használt. Így szól a parancsolat, Mózes ötödik könyvében: „ünnepeld meg hét napig a szukot ünnepét” (MTörv 16.13). A traktátus leírja a szukot ünnepe során használt lakhely szabályait.

 

Misna, MOED RENDJE

Szuká 1

 

Szuká 1/1

A szuká, melynek magassága meghaladja a húsz ámá-t[1], használatra alkalmatlan. Rabbi Jehuda szerint alkalmas. Az, amely nem magasabb, mint tíz tenyér és nincs legalább három oldala, és a napsütötte része nagyobb, mint az árnyékban lévő része, alkalmatlan. Régi szuká Bét Sámáj szerint alkalmatlan, Bét Hilel szerint alkalmas. Mi a régi szuká? Régi, amelyet az ünnep előtt több, mint harminc nappal korábban készítettek. Ha az ünnep céljából készítették, akár az év kezdetétől, alkalmas.

 

1/ 2

Ha a fa alatt állítja fel a szukát, olyan, mintha a házon belül állítaná fel, (ezért érvénytelen). Ha szukát állít szukára, a felső érvényes, az alsó érvénytelen. Rabbi Jehuda azt mondja: Ha nem használják a felsőt, az alsó érvényes.

 

1/ 3

Lepedőt borít rá, hogy a naptól védje, vagy a falevelektől, vagy ha négyoszlopos ágyra borítja, érvénytelen. De a kétoszlopos ágyra boríthat (lepedőt).

 

1/ 4

Ha felfuttatja a szőlőt, a tököt, a borostyánt és ezzel fedi be a szukát, érvénytelen. Ha azonban a fedél ezeknél (a futó növényeknél) nagyobb, vagy azokat megnyesi, érvényes. A szabály: minden, ami tisztátalan lesz, és nem a földön nő, nem lehet szkáh.[2] De minden, ami nem lesz tisztátalan, és a földön nő, lehet szkáh.[3]

 

1/5

Összekötözött nád, egybe kötött faágak és vékony faágak, nem lehet szkáh. De ha kinyitjuk a köteléket, akkor lehet. A szuká oldalához alkalmasak.

 

1/6

Rabbi Jehuda szerint szkáhnak deszkát is használhatunk, Rabbi Meir nem engedi meg. Ha valaki négy tenyér széles deszkát tesz a szuká tetejére, alkalmas. Ne aludjon alatta.

 

1/7

A szuká teteje, (szkáh) melyet bevakolt: Rabbi Jehuda szerint Bét Sámáj arra utasít, hogy válasszuk külön a deszkákat, és egyet-egyet vegyünk el a deszkák közül. Bét Hilel arra utasít: vagy meglazítja a tetőt, vagy minden második között elvesz egyet. Rabbi Meir azt mondja: vegyen el minden második közül egyet, de ne lazítsa meg (a tetőt).

 

1/8

Aki bevonja a tetőt nyársakkal, vagy ágy léceivel, és a vastagságukkal egyező nagyságú rést hagy közöttük, (tetőnek) alkalmas. Aki szalma kötegből formál a szukát, érvénytelen szuká.

 

1/9

Aki a szuká oldal lapjait fentről ereszti alá, és három tenyér magas rés marad a föld felett, a szuká érvénytelen. Ha lentről felfelé építi a (szukát) és lent tíz tenyér rés marad. Rabbi Joszi azt mondja: ha lentről felfelé tíz tenyér, akkor fentről lefelé szintén legyen tíz tenyér (rés). Ha a tetőt (szkáh) az oldalaktól három tenyérnél jobban eltávolította: érvénytelen.

 

1/10

Ház, melynek a teteje beszakadt, és ezt a rést felhasználja, hogy szkáh-ot tegyen oda, ha a fal és a szkáh között négy könyök távolság marad, érvénytelen. Udvar melyben oszlopok állnak.[4] Nagy méretű szuká, melyet szkáhnak érvénytelen anyaggal vettek körül, ha az alatta lévő távolság nagyobb, mint négy könyök, érvénytelen.

 

1/11

Aki a szukát úgy készíti, mintha fészer lenne,[5] Rabbi Eliezer érvénytelennek tekinti, mert nincs teteje. A Bölcsek szerint érvényes. Nádból készült szőnyeg alkalmatlan, ha fekvésre készült, mert tisztátalan lehet. Ha szkáhnak készült, felhasználják, lehet szkáh, mert nem lesz tisztátalan. Rabbi Eliezer azt mondja: akár kicsi, akár nagy, ha fekvésre készült, tisztátalan lehet, ezért nem alkalmas szkáhnak. Ha eleve szkáhnak készült, lehet belőle tető a szukához.

 

[1] Ámá– könyök.

[2] Szkáh: a szuká fedele.

[3] Pl. pálmaág.

[4] Az udvarra is érvényes a három tenyér szélességű rés, mely érvénytelenné teszi. Itt a misna hiányos.

[5] Ferde tetejű, és épületfalhoz támaszkodik.

Címkék:Misna, Szuká

[popup][/popup]