Misna magyarul – P’szachim 2.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Ezek azok a zöldségfélék, melynek fogyasztásával az ember eleget tesz a peszáhi kötelességének[7]: torma, vad endívia, endívia (cikória), iringó, koriander. Eleget teszünk a kötelességünknek, ha frissek, vagy szárítottak, de nem, ha pácoltak vagy savanyítottak vagy főttek.

Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan(tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítása Jehuda Hanászi nevéhez köthető.

Az Eruvin traktátus után most a P’száhim (Pészahok) – traktátus fordítását közöljük. Az első rész itt olvasható.

A „Pészahok” a „Moed” (Ünnep) rend harmadik misna sorozata, amely a Széder ünnepével és annak törvényeivel foglalkozik, köztük a bárányáldozattal. Az első négy fejezet a hámec szabályait tárgyalja. Az 5-9 fejezetek a pészahi bárány áldozatáról, a tizedikpedig a Széder ünnepéről szól.

 

Pészahok (2)

2/1

Míg lehet enni (a hámecből), táplálhatja a háziállatokat, a vadállatokat és a szárnyasokat is, vagy eladja az idegennek, és élvezetet lelhet belőle.[1] Ha letelt az idő, nem élvezhet belőle, nem melegíthet vele tűzhelyet, se kemencét. Rabbi Jehuda azt mondja: a hámec eltakarítása csak égetéssel lehetséges. Bölcsek azt mondják: az is lehet, hogy elporítja, a szélbe szórja, vagy a tengerbe.

 

2/2

Hámec mely idegen ember birtokában volt és a pészáh ünnepe alatt megmaradt, felhasználható pészáh után, de ha izraelita birtokában volt, tilos. Mivel az Exodus könyvében ez szerepel: (13, 7) „ne lássanak kelt kenyeret”.

 

2/3

Ha idegen pénzt kölcsönöz izraelitának, az utóbbitól vesz hámecet biztosítéknak, akkor az a hámec használható (ehető) az ünnep után. De ha izraelita kölcsönöz az idegennek, annak hámecát véve biztosíték gyanánt, tilos enni belőle pészah után is. Ha hámecra épülettörmelék hullott, az égettnek számít. Rábán Simon ben Gámliel szerint, ha még a kutya se találja meg.

 

2/4

Aki pészahkor hámec trumát[2] eszik tévedésből, megfizeti az értékét és az ötödét, de ha szándékosan evett, akkor mentes a fizetségtől[3], sőt még a tüzelőfa árától[4] is.

 

2/5

Ezen gabonafélék felhasználásával eleget tehet az ember a kötelességének peszahkor:[5] búza, árpa, tönköly, rozs és zab. Demájjal[6] is eleget tehet, első tizeddel is, melyből a trumát kifizették, a második tizeddel, és a hekdessel, melyet megváltottak. A papok a hálával és a trumával, de tevellel nem és olyan első tizeddel sem, melyből nem választották le a papi adományt (trumá) és második tizeddel sem, és hekdes sem, melyet nem váltottak meg. Ajándék hálával sem tehet eleget, názir süteményével sem, amit a fogadalomkészítő magának készített. Ha a piacra készítette, azzal eleget tehet.

 

2/6

Ezek azok a zöldségfélék, melynek fogyasztásával az ember eleget tesz a peszáhi kötelességének[7]: torma, vad endívia, endívia (cikória), iringó, koriander. Eleget teszünk a kötelességünknek, ha frissek, vagy szárítottak, de nem, ha pácoltak vagy savanyítottak vagy főttek. A különböző fajták összeadódnak.[8] Eleget tehet a száruk fogyasztásával, valamint a demájjal, az első tizeddel, melyből leválasztották a papi adományt, a második tizeddel, és a megváltott hekdessel.

 

2/7

Nem áztatjuk be a csirkéknek való korpát pészahkor, de leforrázhatjuk. Az asszony nem készíthet kenőcsöt a főzetből, hogy aztán a fürdőbe vigye, de a testére dörzsölheti a száraz anyagot. Ne rágcsáljanak búzaszemeket, és ne tegyék azt a sebükre pészahkor, mert megsavanyodnak.

 

2/8

Nem tesznek lisztet a hároszethez,[9] vagy a mustárhoz, ha mégis hozzátett, azonnal egye meg. Rabbi Meir megtiltja. Nem főzik a pészahi áldozati (bárányt) se levekben, se gyümölcs itallal, de megkenik és fűszerezik ezekkel. A pék mosogató vizét ki kell önteni, mert megsavanyodhat.

[1] Élvezet: csak az elégetett hámec hamujából.

[2] Trumá: a papnak adományozott termés

[3] A hámecnek nincs értéke pészahkor.

[4] Tüzelőfa: amibe kerülne a hámec elégetése.

[5] Kötelesség: pászka. Ezek a gabonafélék melyekből a mácá (macesz, pászka) készíthető.

[6] Olyan termés, melyből kétséges, hogy levonták a tizedeket. A többi felmerülő kifejezéseket a ZRÁIM c. rendben tárgyaltuk.

[7] Kötelesség: a keserűfű (héb. máror) fogyasztása.

[8] Összeadódik: különbözők, hogy együtt egy olajbogyónyi mennyiség legyen.

[9] Hároszet: alma és dió vegyüléke, hagyományos pészahi étel.

Címkék:Misna, Pészachok

[popup][/popup]