Misna magyarul – Joma 1.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

A Nagy Szanhedrin öregei, öregeket állítanak a szolgálatára, akik tájékoztatják a napirendről és felszólítják: „Uram, a Főpap, olvass te magad, lássuk, hogy elfelejtetted, vagy nem tanultad meg.”

Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítása Jehuda Hanászi nevéhez köthető.  

A Táánit után a Moed rendből útóljára sorra kerülő misna a Jomá.  Ez arámi szó, jelentése: a nap. Az év legszentebb napjáról van szó, a Jom Kipurról, (magyarul engesztelő nap). Jom Kipur törvénye a Tóra által elrendelt parancsolat. Olyan böjtnappal jár, amely még a hagyománytól eltávolodó zsidóknak sem idegen. A traktátus nyolc fejezetből áll, melyek közül az első a főpapról szól, a további hét pedig a nép számára előírt szabályokról.

 

Szeder MOED

Misna Jomá 1

1/ 1

Hét nappal Jom Kipur előtt, a főpapot eltávolítják otthonából, és átkísérik (elkülönítik) a Pálhedrin[1] csarnokában, a helyébe kijelölnek egy másik főpapot, arra az esetre, ha a főpap rituális tisztátalanság miatt alkalmatlanná válik. Rabbi Jehuda azt mondja: „pót feleséget” is kijelölnek, arra az esetre, (ha az ünnep alatt) a felesége meghal, miként a Tóra mondja (Lev 16, 6): „és szerezzen engesztelést a maga és háza számára.”[2] A „háza” feleséget jelent. Azt mondták neki:[3]  ha ez így van, nincs a dolognak vége, se hossza.

 

1/ 2

A hét nap során vért hint,[4] fűszereket füstöl, a gyertyákat tisztán tartja, feláldozza a fejet és a lábat. Ezeken a napokon, ha kedve tartja, áldoz is, mivel a főpapnak jogában áll áldozni és elsőnek választani a (hús) adagjaiból.

 

1/ 3

A Nagy Szanhedrin öregei, öregeket állítanak a szolgálatára, akik tájékoztatják a napirendről és felszólítják: „Uram, a Főpap, olvass te magad, lássuk, hogy elfelejtetted, vagy nem tanultad meg.” Jom Kipur előtti nap a reggeli ima idején, a szentély keleti kapujába állítják, ahol felvonulnak előtte a bikák, a kosok és a bárányok, hogy ismerje és tájékozódjon a munkában.

 

1/ 4

A hét nap során nem tagadnak meg tőle ételt és italt, azonban Jom Kipur előestéjén, alkonyatkor vigyáznak arra, hogy ne egyen túl sokat, mert az evés után elaludhat.

 

1/5

Ezután a Szanhedrin öregei, átkísérik őt a papság öregeihez, Avtinasz házának[5] felső emeletére, ott megesketik, és elmennek. És ezt mondják neki: Uram, a Főpap, mi a Szanhedrin küldöttei vagyunk, és Te a mi küldöttünk vagy. Mi, a Szanhedrin küldöttei, megesketünk Téged — annak nevében, aki Nevét ebbe  a Házba helyezte – arra, hogy egy szót se változtatsz abból, amit mondtunk neked. Ő sírva elbúcsúzik tőlük, ők pedig sírva elbúcsúznak tőle.

 

1/6

Ha a (főpap) bölcs ember volt, (egész éjjel) tanult, ha nem, a bölcsek tanítványai tanították. Ha jártas volt a szentírásokban, olvasott magának, ha nem, olvastak neki. És miből olvastak fel? Jób könyvéből, Ezra próféta könyvéből és a Krónikák könyvéből. Zecharja ben Kebutal azt mondja: Sokszor olvastam neki Dániel könyvéből.

 

1/7

Ha aludni kívánt, fiatal papnövendékek az ujjukat csattogtatták előtte és azt mondták: Uram, a Főpap, állj a padlóra és hajtsd el magadtól az álmosságot. Addig foglalkoztatják, amíg eljön a (reggeli támid áldozat) levágásának ideje.

 

1/8

Az oltárról minden nap eltávolítják a hamut, az első kakasszóra, vagy előtte vagy utána, Jom Kipur kezdetén pedig éjfél körül.[6] Zarándokünnepeken az éjszaka első harmadában, és még mielőtt a kakas szólna a csarnok már tele volt Izraellel.[7]

[1] Pálhedrin: a szentélyben lévő hivatal.

[2] Feleség nélkül nem teljes a főpap háza.

[3] Neki: Rabbi Jehudának.

[4] Vért hint (az oltárra), hogy hozzászokjon az áldozati állat véréhez.

[5] Avtinasz háza (családja) volt a füstölő áldozatokért felelős.

[6] Jom Kipur előtt a főpap távolította el a hamut.

[7] Izrael, akik hozták az áldozatokat.

Címkék:Jomá, Misna

[popup][/popup]