Kuloulrofóbra ittuk magunkat

Írta: Vadas János - Rovat: Hagyomány

Purim lévén alkoholos befolyásoltság alatt, s kissé bizonytalan lábakon állunk. Talán ezért közöljük a második cikket az ünnep kapcsán… vagy mégsem? 

bohócbor

Idén is megtelt Purimkor a Ben Yehuda, mely már évek óta nagyszabású utcabállal, színes forgataggal és két napos ereszd-el-a-hajam bulival kényezteti résztvevőit. A „laid-back” típusú bulit kedvelő barátaim Mike’s Place Jaffa road-i kóser bárjából küldözgettek az idő múlásával egyre szalonképtelenebb képeket. Az egyikük kuloulrofób (a bohócoktól fél – a szerk.), és váltig állítja, hogy 24-én bohócok inzultálták. Holott csak betévedt a Bezalel Művészeti Akadémia szokásos évi avantgárd cirkusz bulijára. Szerencsére Budapest is gazdag purimi programlehetőségekkel szórakoztatta a beöltözött bulizókat.

A borkultúra iránti lelkesedésem okán idén Noénak öltöztem. Barátaim elmondása szerint, sikerült összekevernem az „Áldassék Mordecháj!” és a „Vesszen Hámán!” politikai szlogeneket, ám sikerült megőriznem méltóságom, és nem estem Noé csúfságába. Ugyan ez a csodálatos vallás egy évben egyszer megnyitja mentálhigiénés szelepeinket, ám Purim ünnepe mégsem egy becsületsüllyesztő. Izraelben az egy főre jutó borfogyasztás éves szinten 4 liter (!). Hát ez messze elmarad az 50 literes francia átlagtól, de még a magyarok 25-30 literjétől is. Sörből 12 liter fogy egy évben fejenként, ami a csehek 144 literes fogyasztásához viszonyítva bohóckodás.

Purim alkalmából jelentős árleszállításra került sor a http://www.kosher-wine.eu/ oldalon. Kochn bácsi azt mondta nekem egyszer, hogy mindig legyen készleten minőség és mennyiség. Jól indulhat egy purimi házibuli a Domaine Du Castel Petit Castel 35 €-s cabernet savignon, merlot és petit verdot cuvée-vel, de amikor a malligand és a hangulat foka magasra hág, érdemes áttérni, mondjuk a Barkan Classic Merlot 8 €-s palackjaira. A galil mountain Yiron cuvée-je emlékezetes marad örökre. Szilvás ízjegyei kivételes, nagy vörösökben jelennek meg, és én ezt nagyon szeretem.

A bortársaságnál akciós volt Sauskáék Tokajban készült gyöngyözőbora. Lecsaptunk rá. Az otthoni, buli előtti bemelegítés üdítő kelléke lett. Gondoltuk, hogy a Bolyki pincészet habzóbora jó cucc lesz, de nem hozta a frutti cukorka beígért ízvilágát, ezért gyorsan felnőttünk a Yiron kihívásához. Utána még egy darabig „megszakértenivéltük” a Kovács Nimród pincészet zászlóshajójának tekintett 2005-ös NJK cédrusos-csokoládés ízét, de igazából már csak a blöffölés ment. A taxis jól szórakozott jelmezes csapatunk emelkedett hangulatán, adta alánk a lovat, jó hangulatban értünk a buli helyszínre. Két dolgot nagyon hamar felismertünk alkoholgőzős mámorunkban is. Az egyik, hogy parádésnak gondolt jelmezeinkkel labdába sem rúghatunk az El-Al jegyekért folyó versenyben. A másik, hogy idén jelentősen felülreprezentáltak voltak a bohóc-jelmezek. És én elkezdtem komolyan félni…

[popup][/popup]