Kismarton: QR kód a zsidó sírköveken

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Történelem

A zsidó temetőket látogatók számára gyakran frusztráló, hogy nem tudják elolvasni a héber sírkőfeliratokat. Eisenstadt (Kismarton) temetőjében a problémát úgy oldották meg, hogy a város két zsidó temetőjének minden sírkövére QR kódos matricát ragasztottak. Mobiltelefonnal egy online adatbázisból leolvasható a felirat fordítása és más információk is elérhetők.

Johannes Reiss mutatja, hol található a sírkövön a QR kód

Wiener Neustadt (Bécsújhely) a 19. század második felében megnyitott zsidó temetőjében ugyanezt a módszert alkalmazták. Az ottani temetőben 300 sírkő található, de a föld alól több nagy sírkövet is előástak 2007-ben. Ezek között a legrégebbi 1265-ből való.

Ez a nagyszabású, bonyolult és egyedülálló projekt Johannes Reiss nevéhez fűződik, aki az kismartoni Zsidó Múzeum igazgatója, a héber sírkő feliratok szakértője. Reiss elkészítette Burgenland tartomány számos zsidó temetőjének részletes dokumentációját.

Kismarton két temetője közül a régiben 1085 sírkő található – a legkorábbi a 17. századból. A feliratok kizárólag héber nyelvűek. 1875-ig temetkeztek ide; az új temetőt akkor nyitották. A feliratok emitt is szinte mind héber nyelvűek.

A múzeum weboldalához csatlakozást biztosító QR kód a két temető minden egyes sírkővére fölkerült.

„Mindkét temető részletes dokumentációját személyesen készítettem, digitalizáltam és helyeztem el a múzeum blogján” – nyilatkozta Reiss az International Association of Jewish Genealogy Societies 2019. évi konferenciáján (jelenleg megtalálható a múzeum honlapján). Az ott elhangzott előadás “Help! I do not speak Hebrew…” címmel megtalálható a Koschere Melange blogban.

A leírás a következőket tartalmazza: a sírkő fényképe, feltalálási helye térképen, a felirat, átírása soronkénti regiszterekbe és német nyelvű fordítása, genealógiai adatok rokonságról. A QR kód ezekhez vezeti el a genealógust, vagy a rokonságát/felmenőit kereső személyt.

jewish-heritage-europe.eu – Bassa László

Címkék:Kismarton, QR-kód, zsidó sírkő

[popup][/popup]