Ételajándék – Misna magyarul, Menahot 1.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Ha túl sok olajat kever a liszthez, vagy túl keveset, vagy túl kevés tömjént, az (áldozat) nem megfelelő. Ha ebből a keverékből három ujjnyit vesz, azért hogy kint egyen belőle, vagy vesz a tömjénből, hogy kint égesse el, az áldozat érvénytelen, de nem jár érte káret. 

Képünk illusztráció

Menáhot Traktátus 1

A Menáhot traktátusa a kodasim (áldozatok) rendjéhez tartozik és tizenhárom fejezetből áll. A menáhot a minhá szó többesszáma, a jelentése ajándék-áldozat. A traktátus megfelője a zevahim traktátusának, mely az állatok áldozatait tárgyalja, míg a menáhot a növényvilágból vett áldozatokról, ajándékokról szól. A traktátus kitérőként a cicit (szemlélőrojt) , a tefilin (imaszíj) és a Tóra tekercs szabályait is tárgyalja.

 

Menáhot 1/1

Minden minhá (ételajándék), melyből három ujjnyit kiemelnek , de nem valaminek a nevében, megfelel. Ezt az ajándékot nem is számítják fel a tulajdonos nevében, kivéve a szegények által hozott vétekáldozatot, és a féltékenység által kiváltott (és házasságtöréssel gyanúsított) nő nevében hozott ajándékot. A vétkes és a féltékeny ajándékából kiemelt csipet, melyet nem a (vétek) nevében tettek az áldozó edénybe és vittek az oltár közelébe és ott elfüstöltek, vagy nem a vétkek nevében tették, de azzal a szándékkal, vagy nem azzal a szándékkal, az a csipet áldozat érvénytelen. Hogyan lehetséges, hogy egyszerre azzal a szándékkal és nem azzal a szándékkal áldoznak? Hogyan lehet valami egyszerre szabadon felajánlott ajándék, (héb. nedává) és valamilyen vétek nevében felajánlott ajándék?

 

Menáhot 1/ 2

A vétkes ajándéka ugyanaz, mint bármely minhá, melyet idegen kéz ( három ujja vesz fel az ételből). Mert lehet, hogy az (áldozó pap) gyászol, vagy csak nemrég mártózott meg, vagy (megfelelő) ruházat nélkül van, nem nyert engesztelést, nem mosott kezet vagy lábat, körülmetéletlen pap, rituálisan tisztátalan, aki a szentelt edényeken ül vagy áll, vagy állatnak támaszkodik, a templom udvarban áll, az ilyen állapotban kiemelt háromujjnyi ételáldozat érvénytelen. Ben Betéra azt mondja: visszateszi a három ujját és jobb kezével újra vesz. De ha eközben a kiesett a kezéből egy kavics vagy sódarab, vagy tömjén, érvénytelen, mert azt mondták: a túl nagy, vagy túl kicsi csipet érvénytelen. Mi a túl nagy ? Amikor a három ujjvégen túlfolyik, és mi a túl kicsi? Amikor csak az ujjhegyek tetején van étel. Hogyan kell tenni? Kinyújtja ujjait a nyitott tenyere felett.

 

Menáhot 1/ 3

Ha túl sok olajat kever a liszthez, vagy túl keveset, vagy túl kevés tömjént, az (áldozat) nem megfelelő. Ha ebből a keverékből három ujjnyit vesz, azért hogy kint egyen belőle, vagy vesz a tömjénből, hogy kint égesse el, az áldozat érvénytelen, de nem jár érte káret.  Ha a maradékot a következő napra hagyja, vagy csak olajbogyónyit kíván enni belőle a következő nap, vagy elfüstölni szándékozik csipetet a következő nap, vagy csak olajbogyónyit ebből a csipetből, vagy tömjént akar füstölni a következő napon, ez pigulnak[1] számit és büntetése, káret.

Ez a szabály: ha valamit elfüstöl ami füstölni való, vagy megeszik valamit, ami evésre való, de ezt nem a megfelelő  helyen teszi, helytelen, de nem von maga után káret büntetést. Amit az előírt időn túl eszik meg, pigulnak számít, a büntetése káret, feltéve, hogy az áldozó, aki maradékot hagy, szabályt betartva áldoz. Ha vesz három ujjal titokban, edénybe teszi, majd füstölni viszi az előírt időn túl, vagy időn túl vesz a lisztből a külön edénybe, és ezt elfüstöli. Így tesz a parancsolatot betartva az áldozó.

 

Menáhot 1/ 4

Mit tesz az áldozó, aki nem követi a micvát? Magához vesz egy három ujjas csipetet annak a helyéről, edénybe tette és elfüstölte az áldozati időn túl. Vagy időn felül edénybe tette a három ujjnyi csipetet, és elfüstölte a megadott helyen túl, vagy vett a lisztből, edénybe tette és elment egy nem megfelelő helyre elfüstölni. Ez bűnös és vétkes minha (áldozat). Vett a lisztből, időn túl, edénybe tette  és elfüstölte de nem a nevében [2], vagy vett a lisztből, edénybe tette, és elfüstölte nem a nevében. Ez a példa, amikor az áldozó nem a micvá szerint jár el. Olajbogyónyit esznek kint, olajbogyónyit a következő nap, vagy olajbogyónyit a következő nap és ugyanennyit kint, vagy ugyanígy tesz fél olajbogyónyi mennyiséggel. Rabbi Jehuda azt mondta: a szabály így szól:  ha az idő gondolata megelőzi a hely gondolatát, az áldozat pigul, és káretre kötelez. Ha hely gondolata megelőzi az idő gondolatát, az áldozat alkalmatlan, de nincs káret. A Bölcsek szerint mindkét esetben alkalmatlan áldozatról beszélünk, de nincs benne káret. Enni fél olajbogyónyit és ugyanannyit elfüstölni lehetséges, mert az evés és elfüstölés mennyiségei nem adódnak össze.

 

[1] pigul, áldozat, melynek lejárt az ideje

[2] idegen vétkes célból

Címkék:Menahot, Misna

[popup][/popup]