Az ülőideg kivágása – Misna magyarul, Hulin 7.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Aki kóstol ebből a (tiltott) ínből egy oliványit, negyven vesszőcsapás jár neki. Ha evett belőle, de kevesebbet, mint az olívabogyó, vétkezett. Aki eszik ebből oliványit, majd újból oliványit, nyolcvan vesszőcsapást érdemel. Rabbi Jehuda szerint csak negyvenet.

 

Hulin traktátus 7.

A Hulin szó, jelentése hétköznapi, közönséges. A Hulin, a talmudi szóhasználatban a kodes ellentéte, vagyis, ami Hulin, ahhoz nem tapad semmiféle szentség. A Hulin Traktátus tizenkét részből áll, és lényegileg a kóserság és a vágás rituális szabályait tartalmazza, köztük a fogyasztásra kerülő állatok kóserságának ismertető jeleit, szabályait.

 

Hulin 7/1

A “gid ha-nase” szabálya[1] érvényes Izraelben és külföldön egyaránt, a szentély fennállása idején és azon túl, a Hulin és a szentelt (mekudasim) vágása esetén. A szabály érvényes a háziállatokra és a vadaknál, a bal- és jobboldali csípőre nézve. A szárnyasokra nem érvényes, mert náluk nem létezik “kanál” alakú csípő. A szabály (a háziállat) magzatára is érvényes. Rabbi Jehuda szerint nem érvényes. A (tiltott zsiradék)[2] fogyasztása megengedett. Rabbi Meir szerint a mészáros nem megbízható a gid ha nase ügyében, a Bölcsek szerint megbízhatók abban, (hogy eltávolítják ezt az inat) és hogy nem használják a (tiltott) zsiradékot.

 

Hulin 7/2

Küldhetünk idegennek combot, ( gid-ha nase -val együtt), mivel jól látszik a helye. Ha (a mészáros) munkája során eltávolítja az inat, teljes egészében ki kell vágni, a körülötte lévő hússal együtt. Rabbi Jehuda szerint csak annyira, hogy eleget tegyen a kivágás parancsolatának.

 

Hulin 7/3

Aki kóstol ebből az ínből egy oliványit, negyven vesszőcsapás jár neki. Ha evett belőle, de kevesebbet, mint az olívabogyó, vétkezett. Aki eszik a gid ha-nase ből oliványit, majd újból oliványit, nyolcvan vesszőcsapást érdemel. Rabbi Jehuda szerint csak negyvenet.

 

Hulin 7/4

Ha combot főz, és vele a gid ha-nase, csak azért, hogy javítsa a hús ízét, az egész étel fogyasztása tilos. Hogyan becsüljük meg a gid ha -nase mennyiségét, amely elegendő az étel ízesítéséhez? Másképp: húsnak tekintve, mennyi kell belőle, hogy pl. a fehérrépának ízt adjon.

 

Hulin 7/5

Gid há-náse, mely együtt fő más inakkal, és még felismerhető, ha már ízt adott az ételnek, eltávolítják. Ha már nem ismerhető fel a többi inas hús között, tilos az étel fogyasztása, mert a gid ha- nase ízt kölcsönöz neki. Ugyanígy, ha egy darab nevelá[3] vagy nem kóser hal, mely együtt fő (különféle húsokkal), ha ízük nem ismerhető fel, a főtt hús (vagy a hal) fogyasztása tilos, és az étel leve sem fogyasztható, ha a tiltott hús, (vagy hal) ízt ad a főzetnek.

 

Hulin 7/6

A gid ha-nase tiltása csak az (ehető), vagyis kóser állatokra vonatkozik, a nem kóser állatokra nem. Rabbi Jehuda szerint a nem kóser állatokra is vonatkozik. Rabbi Jehuda azt mondta: hogyan lehet, hogy Jákob fiainak tilos volt a gid há-náse, ugyanakkor a nem kóser állat húsa megengedett? A nem kóser állatok tiltása csak a Szináj-beli törvényadás óta számított.

[1] Gid ha-nase – nervus ischiaticus – magyarul ülőideg, az állat vágásánál eltávolítják. Ez a parancsolat Jákob és az angyal viaskodásának emlékével kapcsolatos.

[2] a magzat zsiradéka

[3] nevelá : döghús

Címkék:Hulin, Misna

[popup][/popup]