Az alkalmatlan ember vágása – Misna magyarul, Zvahim 3.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Minden alkalmatlan ember vágása érvényes lehet (kóser). Mivel (maga) a vágás érvényes, idegen, nő, rabszolga és tisztátalan esetében is, még akkor is, ha a “szentek szentjének” vágásáról van szó, feltéve, ha nem érintik meg az áldozati állat húsát tisztátalanul.

 

A Misna ötödik rendjének címe : “Kodasim”, magyarul “Szent dolgok“. A szent dolgok a jeruzsálemi szentély szolgálatához tartozó áldozatok, az áldozati állatok levágása, a papok (kohánim) szolgálati szabályai és beosztása.
A kodasim rend tizenegy traktátust tartalmaz, melyek közül az első a zváhim, melynek jelentése: a szentélybe hozott áldozati állatok vágása.

 

Zvahim traktátus , 2. fejezet, a Kodasim c. rendből

 

Zvahim 3

 

Zvahim 3/1

Minden alkalmatlan ember vágása érvényes lehet (kóser). Mivel (maga) a vágás érvényes, idegen, nő, rabszolga és tisztátalan esetében is, még akkor is, ha a “szentek szentjének”[2] vágásáról van szó, feltéve, ha nem érintik meg az áldozati állat húsát tisztátalanul. A vágást (az ember) szándéka teszi alkalmatlanná. Mikor az “alkalmatlan” ember (kiknek szándéka fogyasztani az áldozat húsából) a megfelelő helyen és időn túl esik, és felfogta a vágás során kapott vér részét, másik lép a helyébe és átveszi a vér további részét.[3]

 

Zvahim 3/2

Ha az “alkalmas” (pap)  felfogja a (kifolyó) vér első részét, átadja az “alkalmatlan” embernek, majd az “alkalmatlan” visszaadja a papnak, és ez nem írja felül a vágás kóserságát. A jobbjába kapja, átadja a másiknak, annak baljába, majd visszaveszi a jobbjába. Ha megszentelt edénybe fogja fel és azt áttölti egy nem felszentelt edénybe, mielőtt visszavenné a vért, visszatöltik a megszentelt edénybe. Ha kifolyik a vér a padlóra és összegyűjtik, kóser. Ha (az “alkalmatlan” kezéből) kifolyik az oltár feljárójára, de nem éri el az oltár alapzatát, vagy ha alul öntötte a vörös vonalhoz képest, pedig felette kellett volna önteni, vagy a (vonalon) felül öntötte, vagy amit belül[4] kell felhasználni, és kívül teszi, vagy kívül kell és azt belül teszi, újabb adag vért kell hozni.

 

Zvahim 3/3

Ha valaki levágja az állatot azzal a szándékkal, hogy egyen belőle, és amely áldozat nem evésre való, vagy elfüstölje az állat egy részét, amely nem füstölésre (teljes elégetésre) való, a vágás kósernek számít. Ez az áldozat Rabbi Eliezer szerint nem kóser. Vagy ha levágja az állatot, mely evésre, vagy elfüstölésre való és eszik belőle, olíványi mennyiséget, kóser. Vagy fél olíva mennyiséget elfüstöl és fél olíva mennyiséget megkóstol, elfogadható, mert az elfüstölt és a megevett mennyiségek nem adódnak össze.

 

Zvahim 3 /4

Ha valaki azzal a szándékkal vágja az állatot, hogy a bőréből, vagy a zsírjából, vagy a (húsra vitt) fűszerekből vagy a bőrhöz tapadó zsiradékból vagy a csontokból, vagy az inakból, a lábakból, a szarvakból kóstoljon, időn és helyen kívül, teheti (kóser) és a pigul a notár és a táme[5] gyanúja nem áll fenn.

 

Zvahim 3 /5

(Nőstény) áldozati állat esetén, ha a magzat, és a méhlepény fogyasztása a szándék, melyek nem tartoznak az áldozathoz, és helyen és időn kívül állnak, nem számítanak pigulnak.  Galambot vág, belül, hogy elfogyassza a tojást (a szentélyen) kívül. Áldozati állat tejére, tojására nem vonatkozik a pigul a notár és a táme szabálya.

 

Zvahim 3/6

Ha azért vágja le az állatot, hogy a vérét, a belsőségeket a következő napra tegye, és kivigye az áldozatot (a szentélyből). Rabbi Jehuda megtiltja, a Bölcsek megengedik. Ha azért vágja le az állatot, hogy (a vérét) az oltár feljárójára hintse, fentről lefelé, vagy lentről felfelé hintve (az oltár oldala mentén), ( a szentélyen) belül és kívül, vagy azzal a szándékkal, hogy tisztátalanok egyék (az áldozat húsát) vagy körülmetéletlenek, vagy hogy körülmetéletlenek áldozzanak, és a (Peszah) áldozat csontjait törjék össze, vagy az áldozat húsát félig nyersen egyék, vagy keverjék a vérét a tiltott vérrel, a szándéktól  nem lesz az áldozat nem kóser, csak akkor, ha az áldozat a maga idején és az előírt helyen kívül történik.

[1] magas fokú szentséggel bíró áldozat, pl. égőáldozat

[2] magas fokú szentséggel bíró áldozat, pl. égőáldozat

[3] másik ember: pl. Pap, akiben nincs rossz szándék az áldozást illetően

[4] belül vagy kívül: a szentélyhez viszonyítva

[5] pigul, notár, táme — pigul: áldozati hús melynek ideje lejárt, notár –maradék , táme -tisztátalan állapotban fogyaszt

Címkék:Misna, Zvahim

[popup][/popup]