A testépítő világbajnok és apja, az ortodox rabbi

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Sport

Kobi Ifrach az első izraeli testépítő, aki ifjúsági kategóriában elnyerte a Mr. Universe címet.

Az angliai győzelmi emelvényen arany testfestéket, Speedo úszónadrágot és izraeli lobogót viselt. Odahaza haredi ortodox szülei is ünnepeltek. Néhány nappal korábban sabati gyertyát gyújtottak és a győzelméért imádkoztak.

A húszéves Ifrach középiskolás korában mondott búcsút a szigorú zsidó életmódnak, és azokat a bodybuilding nem kevésbé szigorú szabályaival váltotta fel – napi többórás testépítő gyakorlatokat végezve, és gondosan megválasztott étrendet követve. Családjával azonban szoros kapcsolatot ápol és sikereit is nagyban ortodox neveltetésének tulajdonítja.

„Fiatal korban megtanuljuk, hogy szigorú napirend szerint éljünk. Felkelsz, imádkozol, felszíjazod a tefilint – és ez egész életeden át elkísér. Rám is mindmáig érvényes.”

Ifrach egy Zihron Jákov nevű városban nőtt föl, Marokkóból bevándorolt szülők nyolcadik gyermekeként. Testvéreivel haredi (ultraortodox) iskolába jártak. Két bátyja 11 éves korában avatta be a súlyemelés titkaiba. A tiberiasi jesiva hálótermében súlyzókat rejtett el az ágya alatt, és az imádkozással szemben az edzést részesítette előnyben. A tanórákon szuperhősöket és testépítő atlétákat rajzolgatott a tóra tanulmányozása helyett. „A testépítés választott engem, nem én a testépítést. Vonzottak a férfias jellemek. Képtelen voltam egy helyben ülve elmélyedni a tanulásban, mert mindig az edzés járt a fejemben.” A katonai szolgálatra felkészítő tanfolyamot követően kiiratkozott az iskolából, annak ellenére, hogy szülei helytelenítették ezt a lépését, és kevés megértést tanúsítottak.

„Aggódtam, mert nem tudtam, hová vezethet mindez” – mondja Ifrach édesanyja, Ruti. „Az étkezés volt az alapvető gond. Az éjszaka kellős közepén füstszagra ébredtem, azt hittem, ég a ház, közben csak csirkés rizst evett a konyhában.”

A fiú végül 26 éves bátyjához, Mayerhez költözött, aki tanár és amatőr testépítő. A lakást elborítják Ifrach trófeái és a pózoló testvérek fotói. Ketten viszik a bodybuilding sporteszközöket kínáló Kobi üzletet. Velük lakik még Revi, egy barátságos rotweiler.

Ifrach a hét minden napján ébredés után protein turmixot fogyaszt, majd harminc perces tükör előtti gyakorlat következik. Egy óra múlva tőkehalat eszik rizzsel. Két órával a három órás súlyzózást követően újabb adag protein koktélt iszik, majd jöhet a lépcsőfutás. Ebédre csirkemell és rizs. Többnyire néhány órát tölt a boltban, majd tucat tojásból készít magának rántottát, ebből kilencnek kizárólag a fehérjéből. A napi edzés 30 perces tükör előtti pózolással zárul, majd edzőjével, Dani Kaganovich nemzetközi hírű testépítővel összeállítják a másnapi étrendet, gondosan ügyelve minden dekára.

A sportoló szigorúan szabályozott életvitele kevés teret enged barátoknak vagy hobbinak. Szabadidejének nagy részét barátnőjével Yuval Azulay-jal tölti. A 18 éves lányt a hadsereg a Magen David mentőszolgálathoz osztotta be, majd tanárképzőben folytatja tanulmányait. Ő – Kobival ellentétben – ateista családból jött, és lett gyakorló zsidó.

Ifrach 16 éves korában Netanján vett részt első ízben versenyen 2012-ben, és a következő évben lett Mr. Israel az ifik között. A mostani győzelme zsinórban a harmadik Mr. World címet hozta, a máltai (2014) és brazíliai (2015) után.

A család és a környezet végül megbékélt a helyzettel. Hagit Ifrach, Kobi 37 éves nővére szerint: ”Megérthetik, apám közösségünk köztiszteletben álló rabbija. Mindenki felkeresi, hogy vallási és személyes ügyekben adjon tanácsot. Amikor Kobit először látta meg a porondon egy szál fürdőnadrágban, hát az elég sokkoló volt számára. De az eredményhirdetésen megjelent anyám, aki hosszú ruhát és kendőt viselt, megölelte és megáldotta, és minden a helyére került.”

Ifrach az októberi siker után kéthónapos pihenőre vonult vissza. A jövő évben, vagy 2018-ban már a felnőttek között kísérli meg beállítani Arnold Schwarzenegger rekordját, aki 1967 és 1970 között négy egymást követő évben lett Mr. Universe.

Most tehát Kobi testi és szellemi regenerálódásával van elfoglalva. „Ebben az időben legalább az én marokkói rizses halamat eszi” – mondja a mama, Ruti.

A JTA cikke nyomán: Bassa László.

 

[popup][/popup]