A Schweitzer-díj kitüntetettje 2024-ben Száz Pál

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Történelem

A Schweitzer József néhai országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emlékére alapított emlékdíjat idén Száz Pál irodalmár kapja. A kitüntetést a Magyar Hebraisztikai Társaság Schweitzer-lectures című konferenciáján adják át február 1-jén.

Száz Pál

A Schweitzer József-emlékdíj kuratóriuma és a Schweitzer család döntése értelmében az ötödik Schweitzer József-emlékdíjat Száz Pál kapja A tizedik kapu: A haszidizmus hatása a magyar irodalomra című monografikus munkájáért (Kalligram Kiadó, 2022). A Schweitzer József-emlékdíj kuratóriuma a mű irodalomtudományi értékei mellett különösen kiemeli azt, hogy a fiatal szerző munkája hidat teremt a hebraisztika és magyar irodalom- és kultúratudomány között. Első alkalommal nyerte el a díjat határon túli kutató.

Száz Pál (1987) író, irodalmár, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem rendező-dramaturg szakán diplomázott 2013-ban, majd a Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén védte meg 2017-ben disszertációját, amely Borbély Szilárddal foglalkozik. Ugyanitt oktató 2019 óta. 2013-tól 2017-ig az Irodalmi Szemle, majd a Kalligram szerkesztője.

A Schweitzer József-emlékdíjat Schweitzer József (1922–2015) néhai országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emlékének megőrzése érdekében alapította a Schweitzer család és a Magyar Hebraisztikai Társaság. A díjjal az adományozást megelőző két évben megjelent, lehetőség szerint magyar nyelvű, hebraisztikai vagy judaisztikai témájú monografikus szakmunka díjazható. A korábbi években az emlékdíjat Turán Tamás (2017), Xeravits Géza (2018), Kövér András (2020), valamint Jakab Réka és Kákonyi Anna (megosztva, 2022) kapta. A díj és a vele járó, a Schweitzer család által adományozott emlékplakett átadására Schweitzer József halálának évfordulója (február 5.) környékére időzített tudományos konferencia keretében kerül sor. Idén február 1-jén a Magyar Hebraisztikai Konferencia – Schweitzer-lectures helyszíne a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara.

Kapcsolódó cikkek:

Száz Pál: A haszidizmus és a magyar zsidó irodalom

Magyar haszid (irodalmi) emlékezet-tájak – Száz Pál könyvéről

[popup][/popup]