Heti Midrás: amikor bemész (ki távo)

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

„És lesz, ha hallgatsz az Örökkévaló, a te Istened szavára, hogy megőrizd és megtedd mind a parancsolatait, melyeket én ma neked parancsolok, akkor tesz téged az Örökkévaló, a te Istened legmagasabbá mind a népek fölé. És rád szállnak mindeme áldások és elérnek téged, ha hallgatsz az Örökkévaló, a te Istened szavára. 

 

Áldott leszel a városban és áldott leszel a mezőn. Áldott lesz méhed gyümölcse, földed gyümölcse és barmod gyümölcse: marháid fajzása és juhaid szaporodása. Áldott lesz kosarad és teknőd. Áldott leszel jöttödben és áldott leszel mentedben. Az Örökkévaló teszi majd, hogy ellenségeid, kik ellened támadnak, vereséget szenvedjenek előtted; egy úton vonulnak ki ellened, de hét úton menekülnek majd előled…” (5Mózes 28, 1-8).

Ígéretek halmaza az áldással teli jóslat, mely hasonlít a Smá (Halljad Izrael) imádság második szakaszára („és lesz, ha hallgattok parancsolataimra”).

Az erre vonatkozó midrás azonban nem az ígéretekről, hanem az élet végéig tartó tanulásról beszél, arról a tudásról, bölcsességről, arról a „talmudról”, melyet az Isten szavára figyelő halandó élete során elsajátít. Mire való ez a tudás?

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]