Heti Midrás: Pinhász (Pinhász)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Pinhász felmagasztalt tette, Zimri és a midiánita nő (Kozbi bát Cur) kivégzése nem csak Isten engesztelése volt egy járványméretű pusztítás okán, hanem egy háború kezdő aktusa: a sivatagban vándorló nép első nagyszabású háborúja Jitró népével, a midiánitákkal. „És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: szorongassátok a midiánitákat, hogy megverjétek őket; mert szorongattak ők benneteket fondorlataikkal, 

 

„És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: szorongassátok a midiánitákat, hogy megverjétek őket; mert szorongattak ők benneteket fondorlataikkal, melyekkel fondorkodtak ellenetek, a Peor dolga által és Kozbi, Midián fejedelmének lánya, az ő testvérük által, aki megöletett a csapás napján, a Peor dolga miatt” (4Mózes 25, 16).

„És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: „szorongassátok a midiánitákat”. Miért (mondta)? Mert ők is szorongatnak benneteket. Erről azt mondták bölcseink, emlékük legyen áldott: „aki ellened kel, hogy megöljön, előzd meg, hogy megölhesd”, (Szanhedrin 8).

Rabbi Simon mondja: és az honnan van, hogy aki barátját megtéveszti, rosszabb mintha megölné? Mert ha (csak) megöli, az ebben a világban történik, de (az áldozattól) nem veheti el a túlvilági életét. De akit megtévesztenek (rossz útra visznek), mindkét világát elveszítheti.


A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]