Nagyanyó receptjei

Írta: Gergelyné Varga Edit - Rovat: Archívum, Egyéb

Végy egy kacsát vagy libát

Akik nem kultiválják a nyakló nélküli húsevést, de szeretnek ízes falatokat enni, azoknak különösen ajánlom, hogy vegyenek egy kacsát. Lehetőleg a piacon, s lehetőleg ter­melőtől. Amennyiben lehetséges, úgynevezett néma kacsát. Arról le­het megismerni, hogy vagy teljesen fekete a csőre és a lába, vagy fekete csík van rajta. Természetesen vá­gott, tisztított kacsát vegyünk. A csa­lád létszámától függően 3, 4 vagy 5 kg-os legyen a baromfi. Ha van mély­hűtőnk, ötször-hatszor ehetünk belő­le jóízű ebédet vagy vacsorát. Ha nagyobb a család 4-5 főnél, ugyan­ezt tehetjük egy nagyobb libával.

Húsleves

Hozzávalók: a kacsa megtisztított feje, nyelve, lába, szárnyhegyei, zú­zája, szíve, lépe, háta, nyaka, bordá­ja, valamint 2-3 sárga- és fehérré­pa, 1 zeller, 1 karalábé, 1 csomó pet­rezselyem, 15 dkg kelkáposzta, 15 dkg karfiol, továbbá 1 hagyma 2-3 gerezd fokhagyma, 1 hegyes paprika, 1 paradicsom, só, egész bors, koriander, szerecsendióvirág, kurkuma (sáfrány).

Elkészítés: a baromfi nagyságától függően 3-5 liter vízbe tegyük fel a fazékban a húst. Tegyük bele egész­ben, héjastól a hagymát, a paprikát, a paradicsomot. Egy teatojásban

(teafőzőtojásban) tegyük bele a fok­hagymagerezdeket héjastól, valamint 10-15 szem egész borsot, koriandert, 1-1 mokkáskanál szárított rozma­ringot, szurokfüvet, kurkumát, 1 körömnyi szerecsendióvirágot, 1 borsónyi gyömbért. Sózzuk meg a levest, és a forrástól számítva takarékon főzzük 30 percig. Utána szedjük ki a hagymát, paprikát, paradicsomot. Tegyük bele egybehagyva a meghá­mozott répákat, zellert, karalábét, főzzük újabb 10 percig. Ezután tesszük bele a kelkáposztát, karfiolt, petrezselymet, és főzzük még 5 per­cig. Ezután leszűrjük a levest.

Tálalás: a húst és a zöldségeket külön tálra tesszük az asztal köze­pére. A levesbe vékony házi metélttésztát vagy maceszgombócot fő­zünk. A húshoz kechupot kínálunk.

Maceszgombóc (6 személyre)

Hozzávalók: 20 dkg maceszdara, 2 tábla macesz, 4 tojás. 3 dkg liba- vagy kacsazsír, 1 csomó petrezse­lyem, só, őrölt bors és gyömbér.

Elkészítés: a macesztáblákat víz­ben áztatjuk, majd kinyomjuk. Összekeverjük a pászkadarával, a tojással, a zsírral, az apróra vágott petrezselyemmel, 1 kávéskanál só­val, 1-1 mokkáskanál borssal és gyömbérrel. 1/2 óráig állni hagyjuk. Vizes kézzel 4-5 cm átmérőjű gom­bócokat formálunk, és a forrásban levő vízbe tesszük. Takarékon 15 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszed­jük.

Tálalás: a levesestányérba adagol­juk a gombócokat, és rátálaljuk a forró levest.

A baromfi két combját és két szár-nyakbőrből töltött libanyakat is ké­szíthetünk, amelynek az elkészítését legutóbbi számunkban leírtuk. Ké­szíthetünk belőle rizses húst is.

Rizses kacsa vagy liba

Hozzávalók: a kacsa vagy a liba combjai és szárnyai, 1 nagy hagyma, 1-2 sárga- és fehérrépa, il zeller, 1 kávéskanál liba- vagy kacsazsír, 10 dkg gomba, 60 dkg rizs, só, őrölt fe­hér bors, kakukkfű.

Elkészítés: az apróra vágott hagy­mát megfuttatjuk a zsíron, beletesszük a feldarabolt combokat és szár­nyakat. Mindig csak kevés vizet adagolva hozzá, puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldséget és a gombát, még 10 percig pároljuk; majd a forró vízben megmosott rizst, amit felöntünk annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózás, fűszerező után letakarva, takarékon felforraljuk. 1/2 órát állni hagyjuk. Lazán megkeverjük. Ha nem elég puha a rizs, még egyszer felforrósítjuk, majd pár percig állni hagyjuk.

Tálalás: forrón adjuk asztalra, re­szelt sajtot és savanyúságot kínál­junk hozzá.

Legközelebbi számunkban a ka­csa vagy a liba többi részének (mel­le, mája, zsírja) elkészítésére közlünk recepteket.

Gergelyné Varga Edit

Címkék:1990-05

[popup][/popup]