Zsidószervezetek tiltakoztak egy rendőrségi razzia miatt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2007. december 5. Zsidószervezetek élénken tiltakoztak kedden az ellen, hogy a venezuelai titkosrendőrség emberei a hét végén fegyverek után kutatva razziát hajtottak végre egy caracasi zsidó közösségi házban.

Vasárnap hajnali egy órakor a Disip titkosrendőrség két tucatnyi embere rontott be a Caracas egyik keleti negyedében működő közösségi házba, majd a központ átkutatása után üres kézzel távoztak – közölte a venezuelai izraelita szervezeteket tömörítő ernyőszervezet.

Az eset néhány órával a Hugo Chávez venezuelai elnök által meghirdetett referendum kezdete előtt történt. Az államfő előzőleg arra figyelmeztetett, a népszavazásra bocsátott alkotmányreform ellenzői erőszakhoz folyamodhatnak.

A venezuelai zsidó közösség mellett felháborodásának adott hangot a Zsidó Világkongresszus és annak regionális szerve, a Latin-amerikai Zsidó Kongresszus is a “félelmet keltő, indokolatlan és elfogadhatatlan ellenséges” lépés miatt.

A Latin-amerikai Zsidó Kongresszus becslése szerint a Chávez hivatalba lépésének évében még 22 ezer fős venezuelai zsidó közösség lélekszáma mára 12-13 ezresre apadt, miután a közösség számos tagja családjával együtt elköltözött a dél-amerikai országból.

[popup][/popup]