Zsidó imanap a neonáci menet útvonalán

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: inforádió

2007. november 7. Fokozott készültségbe helyezik a prágai rendőrséget az újnácik szombatra tervezett felvonulása miatt. A hatóság összetűzésektől tart a régi zsidónegyed környékén.

Bár a prágai önkormányzat ismét betiltotta, hogy cseh neonácik november 10-én az egykori zsidónegyedben vagy annak közelében meneteljenek, a felvonulás szervezői nem akarnak meghátrálni, és közölték: mindenképpen megtartják az akciót.

Az önkormányzat szerint a tervezett tüntetés alkalmas nemzeti és vallási ellentétek szítására, a szervezők által hivatalosan deklarált cél – az iraki beavatkozás elleni tiltakozás – pedig hiteltelen.

A helyhatósági döntés indoklása ugyanaz, mint az előző két esetben, amikor a városi bíróság a döntést felülbírálta és semmisnek nyilvánította. A bíróság szerint ugyanis az önkormányzatnak nincs joga betiltani a menetet.

Az egyre nagyobb indulatokat kavaró ügy már csaknem két hónapja húzódik. A cseh neonácik a hírhedt kristályéjszaka 69. évfordulóján akarnak felvonulni a régi prágai zsidónegyedben.

Készülnek
A menet ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik. A zsidó hitközség a tervezett útvonal egyik pontjára imanapot hirdetett, és jelezte, hogy nem engedik tovább a menetet. Az anarchisták is bejelentették, hogy a helyszínen fognak tiltakozni az újnácik ellen. Václav Klaus cseh államfő a napokban szintén a menet betiltása mellett foglalt állást.

A prágai felvonulást a Fiatal Nemzeti Demokraták nevű csoport szervezi, polgárjogi szervezetek szerint viszont az akció hátterében az újnáci Nemzeti Ellenállás mozgalom áll. Utóbbi szervezet május elsejei felvonulását, amelyre a dél-morvaországi Brünnben több mint 400 ember gyűlt össze, a hatóságok erőszakkal feloszlatták.

A cseh titkosszolgálatok becslése szerint Csehországban mintegy 3-5 ezer ember rokonszenvez a náci ideológiával. Többségük különféle kisebb, többnyire regionális csoportokba tömörül.

A szombati felvonulás idején 1400 rendőr áll majd készenlétben, mivel komoly utcai összecsapásoktól lehet tartani a felvonulók és a menet ellenzői között.

Protics János (Pozsony)

[popup][/popup]