Világszerte gyászolják Tom Lantost

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: maszol

2008. február 14.

George Bush amerikai elnök „szilárd jellemű emberként, az emberi jogok bajnokaként” méltatta a hétfőn elhunyt Tom Lantos magyar származású kongresszusi képviselőt.

A Fehér Ház által kibocsátott közleményben Bush arról írt: Tom Lantos azon dolgozott, hogy a világ elnyomott népeinek lehetőségük legyen szabadságban élni. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter „igazi amerikai hősnek” nevezte Tom Lantost. „Nagyon drága barátom volt, lesújt a távozása” – mondta újságíróknak.

Hillary Clinton volt first lady, demokrata elnökjelölt-aspiráns és férje, Bill Clinton volt elnök közös nyilatkozatban méltatta Lantos „bátor és hihetetlen életét”. Az ugyancsak a demokrata párti elnökjelöltségre pályázó Barack Obama illinoisi szenátor is közleményben értékelte az elhunyt képviselő „igazán rendkívüli életét”.

A Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke New York-i közleményében mély megrendüléssel emlékezett meg Lantosról, a Nobel-békedíjas Elie Wiesel – aki Lantoshoz hasonlóan a holokauszt túlélője – a CNN hírtelevízióban úgy nyilatkozott: Tom Lantos „egyike volt a kongresszus azon tagjainak, akiknek a hangjára szükség volt”.

Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet közleményben fejezte ki mély megrendülését a halálhír kapcsán. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország és a régió valamennyi polgára elveszített valakit, aki nagy tehetséggel, őszinteséggel és hatalmas befolyással képviselte ennek a hányatott sorsú térségnek az ügyét, szerte a világban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt héten – Tom Lantos családjának kérésére – azért nem utazott Washingtonba, mert a politikus nem volt olyan egészségi állapotban, hogy átvegye a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét. Orbán Viktor szerint egész Közép-Európa tisztelettel adózik Tom Lantos sokéves állhatatos munkájának. Markó Béla RMDSZ-közleményben értékelte Lantos életét.

[popup][/popup]